Denizciliğin başına yeniden Binali Yıldırım geldi

MDN İstanbul

1 Kasım Genel Seçimleri’nin ardından 64’ncü Hükümet’te yer alacak isimler belli oldu. Yeni bakanlar kurulu listesine göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDH) görevine iki yıllık aranın ardından tekrar Binali Yıldırım getirildi. Bir önceki denizcilik bakanı Lütfü Elvan da Başbakan Yardımcısı oldu.
Denizcilik sektöründe hakim olan beklenti denizcilik sektörünün ulaştırma ve haberleşmeden ayrılarak yeksenak bir bakanlık haline getirilmesiydi. Ancak bu beklenti yeni kabinede karşılık bulmadı. Buna karşın denizcilikle ilgili bir bakanlıkta en uzun süre bulunmuş ve mesleği denizci olan Binali Yıldırım’ın tekrar Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olması denizcilik sektöründe memnuniyetle karşılandı. Ayrıca Başbakan Yardımcılığı koltuklarından birine de Lütfü Elvan’ın getirilmesi denizciliğin sesinin yeni kabinede daha güçlü bir şekilde duyulacağı yorumlarını gündeme getirdi.

Binali Yıldırım: Nerede Kalmıştık
Binali Yıldırım yeniden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olmasının ardından yaptığı açıklamada hizmetlerin kaldığı yerden devam edeceğinin altını çizdi.
“AK Partili her milletvekili bakan olabilecek düzeydedir. Bu göreve yeniden getirilmem gurur verici. 12 yıl kesintisiz bakanlık yaptım. Şimdi ’nerede kalmıştık’ diyerek yola devam edeceğiz. Türkiye her alanda büyük gelişmeler kaydetti. Bu artarak devam edecek 2023 hedeflerine ulaşmak için başında bulunduğum bakanlığın tüm imkanlarını seferber edeceğim. Türkiye’ye sembol olacak büyük projelerin altına imza atmaya devam edeceğiz. 4 milyon İzmirli hemşehrim başta olmak üzere tüm Türkiye’nin hizmetindeyim.”

Ali Babacan dışarıda kaldı, Beral Albayrak kabinede
Binali Yıldırım ve Lütfü Elvan dışında yeni hükümet de deneyimli isimlerin yanı sıra birçok isim de yer aldı. Ali Babacan’ın meclise girmesine rağmen herhangi bir bakanlık görevine getirilmemesi herkesi şaşırttı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına Berat Albayrak olurken Taner Yıldız kabine dışında kaldı. MHP’den ayrılan Tuğrul Türkeş Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenirken, kulislerde dolaşan iddialar doğru çıktı ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş oldu.
Yeni hükümette 4 İstanbullu bakan yer aldı. İstanbul’dan Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, Süleyman Soylu ve Berat Albayrak bakan oldu. Bunun yanında Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanı olurken, bir başka Bursa vekili Efkan Ala İçişleri Bakanlığı’na getirildi. Bakanlar Kurulu’nda önceki hükümetlerin aksine Diyarbakır’dan bir isim Bakanlar Kurulu’nda yer almazken, Güneydoğu’dan Batman doğumlu Mehmet Şimşek, Bingöllü Cevdet Yılmaz bakanlık koltuğuna oturdu.

Denizcilik Bakanlığı bir başka kabineye kaldı
64. Hükümet’in en genç milletvekili Enerji Bakanı olan 37 yaşındaki Berat Albayrak’ken, en yaşlı isimse 67 yaşındaki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu oldu.
64. Hükümet’te ilk kez bakanlık koltuğuna oturan isimler de dikkat çekti. Sema Ramazanoğlu, Fatma Güldemet Sarı, Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Bülent Tüfenkçi, Naci Ağbal, Mustafa Elitaş ilk kez bakan olan isimler oldu. Kabinenin yaş ortalamasıysa 52,5 oldu.
Yeni Bakanlar Kurulu öncesi kulislere yansıyan haberlerde “Göç Bakanlığı”nın kurulması ve “Kültür ve Turizm Bakanlığı”, “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme”, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” gibi bakanlıkların bölüneceği konuşuluyordu. Ancak bakanlıklarda herhangi bir değişiklik olmadı.
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı ve kuvvet komutanlarından oluşuyor. Başbakan Yardımcılığı sayısının artmasıyla MGK’ya katılan sivil isim de bir kişi arttı. Buna göre; Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan, Yıldırım Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan, Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Mevlüt Çavuşoğlu ve İsmet Yılmaz’dan oluşacak.

Binali Yıldırım
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 64. Hükümet’te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirilen Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955’te Erzincan Refahiye’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.
1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesinde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.
1990-1991 yılları arasında İsveç’te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. Bu eğitim sırasında toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa’da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.
1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) da Genel Müdürlük görevinde bulundu. Bu görevi sırasında İstanbul’da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı.
Başta İstanbul-Yalova ve Bandırma hatlarının açılarak, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması olmak üzere İstanbul’a kazandırılan toplam 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotla İDO, dünyanın en büyük deniz taşımacılığı firması oldu.
1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası “Skal Kulübü” tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.
2002 genel seçiminde ilk kez meclise giren Yıldırım İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için 26 Aralık 2013’te istifa edene kadar 11 yılla en uzun süre Ulaştırma Bakanlığı görevini yapan isim oldu.
AK Parti’nin “3 dönem kuralı” nedeniyle 7 Haziran genel seçiminde aday olamayan Yıldırım, 26. Dönem’de AK Parti’den İzmir Milletvekili olarak Meclis’e girdi ve yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirildi.
Yıldırım’ın bakanlık yaptığı dönemlerde gerçekleştirilen önemli projelerden bazıları şöyle:
“2003-2013 yıllarında 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol inşaatı, 2002’de 26 olan aktif havalimanı sayısının 55’e çıkarılması, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleri, Marmaray projesi ile İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarının denizaltından demiryolu ile birbirine bağlanması, İstanbul’un iki yakasını denizin altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü), İstanbul-İzmir Otoyolu ve dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, bin 213 kilometre yüksek hızlı tren demiryolu hattı inşası, 9 bin 350 kilometre konvansiyonel demiryolu hattının yenilenmesi, dünyanın en büyük havalimanlarından olacak olan İstanbul 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Karadeniz Sahil Yolu projeleri.”
Yıldırım 1990-1991 yılları arasında İsveç’te bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı.

İŞTE 64. DÖNEM HÜKÜMETİ
Başbakan: Ahmet Davutoğlu
Başbakan Yardımcıları: Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Binali Yıldırım
Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Sema Ramazanoğlu
Avrupa Birliği Bakanı: Volkan Bozkır
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu
Çevre ve Şehircilik Bakanı: Fatma Güldemet Sarı
Dışişleri Bakanı:
Mevlüt Çavuşoğlu
Ekonomi Bakanı:
Mustafa Elitaş
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak
Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik
Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi
İçişleri Bakanı: Efkan Ala
Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz
Kültür ve Turizm Bakanı: Mahir Ünal
Maliye Bakanı: Naci Ağbal
Milli Eğitim Bakanı:
Nabi Avcı
Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz
Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu
Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu

Bunu Paylaşın