Denizcilerin öncelikli 6 sorununa 6 çözüm

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın hazır bulunduğu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki Türkiye Ekonomi Şurası; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda 21 Ocak’ta gerçekleştirildi
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası’da denizcilik sektörünün öncelikli sorunlarını ve çözüm önerilerini ele aldığı 6 dakikalık bir sunum gerçekleştirdi.
Türkiye Ekonomi Şurası’nda gerçekleştirdiği sunum üzerine sorularımızı yanıtlayan Başkan Kıran, MarineDeal News’e özel yaptığı değerlendirmede şu açıklamalarda bulundu:“Ocak ayında Deniz Ticaret Odası olarak icra ettiğimiz en önemli faaliyetlerden biri de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince düzenlenen ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte sekiz Bakanımızın katıldığı “Türkiye Ekonomi Şurası”nda yaptığımız sunum idi. TOBB bünyesindeki beş Konseyden biri olan Deniz Ticaret Odaları Konseyi adına yaptığım sunumda sektörümüzün acil çözüm bekleyen altı önemli sorununu, çözüm önerisi ile birlikte dile getirdim. Bunun yanında bu sorunlarımız ve çözüm önerilerimiz, bir kitapçık haline getirilerek Cumhurbaşkanlığının ve Bakanlıklarımızın ilgili birimlerine iletildi. Sorunlar ve çözüm önerilerini dinleyip tek tek not alan Sayın Cumhurbaşkanımız, şubat ayının ilk yarısında sektör temsilcileri ve Bakanlarımızın bir araya gelerek bunlardan hemen çözülebilecek durumda olanlarının derhal çözülmesi talimatını verdi.

Son dönemde sektör üyelerimizin, yabancı bankaların, Türk bankalarınca verilen teminat mektuplarını kabul etmemesi neticesinde yeni gemi inşası yapabilecek tersanelerimizce yaşanan iş kayıplarını dile getirdim ki, tersanecilerimiz bu alanda ekonomik boyutu ciddi bir ihracat kaybının yanı sıra elde ettikleri pazar payında da düşüş yaşama tehlikesi ile karşıya karşıyadırlar. Bu karşılaştıkları haksız durum, ihracatçımızda hem enerji hem de motivasyon kaybına yol açmaktadır. Aksine denizciler olarak, küresel ölçekte içinden geçtiğimiz süreç kendi içinde zorlukları barındırıyor. Ülke ekonomisine önemli bir döviz girdisi ile nitelikli istihdam sağlayan bu ihracat kalemimizde, acil önlem alınması hususunu çözüm önerisi ile dile getirdim.

Çözüm olarak da tersanelerimizin yurtdışından aldıkları siparişler için vermek zorunda kaldıkları avans teminat mektubunun, Eximbank’ın ve diğer bankaların devreye girerek, yurtdışındaki muhabirleri aracılığı ile vermesinin sağlanması konusunu önerdim ki, bu konuda Eximbank, Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ciddiyetle eğileceklerini bildirdiler ve Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat konuyu not aldılar.

Önemli gördüğüm diğer bir husus ise; bildiğiniz üzere 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda gemi kaynaklı deniz kirlilikleri için getirilen idari para cezaları, kirliliğin miktarına veya türüne göre değil, gemilerin gros tonuna göre verilmektedir. Ayrıca 2872 sayılı Kanun’da son yapılan değişiklikler ile cezalar tam 16,5 kat artırıldı. Bu durum armatörler haliyle de tersanecilerimize özellikle küresel krizin tırmandığı bu dönemde ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Bu konunun acil olarak kalıcı bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunun altını önemle çizdim. Tabii bu konuda çevreye duyarlı bir yaklaşımı gözeterek bir çözüm önerdim ki, zaten incelendiğinde bu net olarak görülecektir. Önerdiğim çözüm; 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun “İdari Nitelikteki Cezalar” başlıklı Md.20 (I)’nın yeniden düzenlenerek; Helsinki
Konvansiyonu’nda da olduğu gibi groston üzerinden kesilen cezaların, kirlilik oluşan sahanın m2 veya m3 gibi boyut veya hacim kriterleri esas alınarak yeniden düzenlenmesi ile 2872 sayılı Çevre Kanunu değişikliğinde Md.20.(I) ile getirilen yeni ceza miktarlarının, dış ticaretimizi ve gemi tamir-bakım sektörlerimizi sekteye uğratmayacak bir şekilde, bir önceki seneye göre, yeniden değerleme oranında artırılması yönünde oldu ki, bu konuda Odamız ile bu sorunumuzla ilgili kurumlarımız olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ilgilileri tarafından dikkate alınacağı bildirildi.”

Şura’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Oda ve Borsa Başkanları, Meclis Başkanları, OSB Başkanları ile çok sayıda iş dünyasının ileri gelen temsilcileri hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: ‘Hedefimiz 500 milyar dolar’
Türkiye’yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına iş dünyasıyla birlikte yükselteceklerini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hep birlikte Türkiye’yiz, hep birlikte Türk ekonomisiyiz. Ticarette de siyasette de diğer alanlarda da başarının sırrı önce inanmak, sonra harekete geçmek, ardından da yılmadan mücadeleye devam etmektir,” dedi. İhracatta bir dönem Rusya pazarında sorun çıktığını, bir dönem Avrupa pazarının da sıkıntıya girdiğini, istikrarsızlıklar sebebiyle Türkiye’nin güney komşularına ulaşmakta zorluk çektiğini söyledi. Bu durumda ihracatçıların Afrika’ya gittiğini, Güney Afrika’ya yöneldiğini, Asya’ya yüklendiğini, diğer coğrafyaları araştırdığını, bununla kalmayıp, pazarlama yöntemlerini değiştirdiğini, ürün kalitesini yükselttiğini ifade eden Erdoğan, “İhracatımız sürekli arttı, sürekli ileriye gitti. Göreve geldiğimizde 36 milyar dolar ihracatımız varken, bu yıl 168 milyar doları aşarak rekor kırdık. Hedefimiz 500 milyar dolar” diye konuştu.

Trump: Tersanecilikte ne kadar güçlü olduğunuzu biliyorum
ABD Başkanı Donald Trump ile son görüşmelerinde hep, en az 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaları gerektiğini ifade ettiğini aktaran Erdoğan, Trump’la dün akşam yaptıkları görüşmede (20 Ocak) de tekrar bunu hatırlattığını aktardı. Trump’ın, “Türkiye ile biz 10-15 milyar dolarlık bir ticaret hacmini asla yeterli bulmuyoruz, 75 milyar doları yakalamamız gerekir,” ifadesini tekrar kullandığını vurgulayan Erdoğan, “Bunu biz beraber yapacağız, hep beraber, her alanda. Hatta ben açmadan şunu da açtı; ‘Tersanecilikte ne kadar güçlü olduğunuzu biliyorum. Dolayısıyla demir-çelik konusunda da bu konuya arkadaşlarımız masaya otursunlar, çalışsınlar ve bu noktada da adımlarımızı atalım’ dedi” ifadelerini kullandı.

Bunu Paylaşın