Denizbank’ın satışı tamam

MDN İstanbul

Sberbank of Russia (Sberbank) ile Denizbank AŞ’nin ana hissedarları olan Dexia NV/SA ile Dexia Participation Belgium SA, Denizbank hisselerinin yüzde 99.85’inin Sberbank’a 6 milyar 469 milyon TL fiyatla satılması konusunda nihai anlaşmayı imzaladılar

Bu satış bedeli, cari döviz kurlarına göre 3 milyar 504 milyon dolar, Euro bazında da yaklaşık 2 milyar 821 milyon euroya tekabül ediyor.
Satış fiyatı, 31 Mart 2012 itibariyle Denizbank’ın özkaynağının 1.3 katına karşılık geliyor. Satış işlemi, Denizbank ile bankanın Türkiye, Avusturya ve Rusya’daki iştiraklerini kapsıyor.
Sberbank İcra Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Herman Gref, nihai anlaşmanın imzalandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Denizbank’ı satın almaktan son derece memnun olduklarını dile getirerek, genç nüfusa sahip Türkiye’nin, cazip özellikleri olan son derece ilginç bir pazar olduğunu söyledi.
Türkiye’nin önümüzdeki 10-15 yıl içinde Avrupa’nın en cazip pazarı olmaya devam edeceğini vurgulayan Gref, ”Türkiye hükümetinin tüm çabalarını destekliyoruz. Özellikle Başbakan Erdoğan’ın tüm çabalarını destekliyoruz ve alkışlıyoruz. Bizim kararımız, her şeyden önce bu politikaya olan cevaptır. Bu kadar zor bir zamanda bu gibi büyük yatırım kararını almak son derece zordur. Tabii mutlaka her şeyden önce ülkeye inandığımız için ve Türkiye hükümetinin politikasının başarılarını, ülkenin ne kadar hızlı geliştiğini gördüğümüz için bu kararı aldık” şeklinde konuştu.
Gref, Türkiye’nin küresel ekonomik krize karşı son derece dayanıklı olduğunu, Türk bankacılık sektöründe son derece büyük bir gelişme potansiyeli bulunduğunu belirterek, nispeten düşük bankacılık hizmetleri penetrasyonu olan Türkiye’de bankacılığın hızlı bir tempoyla gelişeceğine inandıklarını dile getirdi.
Türkiye’deki bankacılık sektörünün oldukça kârlı ve verimli olduğunun; ayrıca iyi ve akıllıca düzenlemeler yapıldığınında altını çizen Gref, diğer birçok ülkede gördükleri riskleri Türkiye’de görmediklerini ifade etti.
Herman Gref, Denizbank çalışanlarının da bu satın almayla büyük bir aileye katıldığını vurgulayarak, ”Sberbank’ta 300 binden fazla çalışan mevcut. Denizbank çalışanlarının şartları çok daha fazla iyileştirilecek. Biz her şeyden önce ekibi alıyoruz ki, bu ekip bizim büyük ailemizin bir parçası olacak” diye konuştu.

”Kalan hisseler yüzde 0,15
oranında”

Gelen sorular üzerine Gref, bankanın satış bedeliyle ilgili şu bilgileri verdi: ”Yüzde 99.85 oranında Denizbank hisselerinin satın alınması konusunda anlaşmaya vardık. Kalan hisseler yüzde 0.15 oranındadır ve pazarda bulunmaktadır. Biz de kalan hisseler konusunda Türkiye mevzuatına göre hareket edeceğiz. Satış fiyatı 6 milyar 469 milyon TL’dir. Denizbank’ın yüzde 100 hisseleri karşılığı, ki bu da şu andaki kura göre yaklaşık olarak 3 milyar 504 milyon dolar etmektedir. Satış fiyatı, Denizbank’ın 31 Mart 2012 tarihi itibariyle özkaynağının 1.33 katına karşılık gelmektedir.” Denizbank’ın Borsa’daki hisselerinin satın alınması konusunda mevzuata göre hareket etmeleri gerektiğinin altını çizen Gref, bu konuda bütün prosedürleri yerine getireceklerini bildirdi.

Yıl sonuna kadar devir
tamamlanacak

Denizbank ile birlikte yurt dışında büyüme planlarına ilişkin Gref, varoldukları bütün bölgelerde organik bir şekilde büyümeye devam edeceklerini, anlaşmanın tamamlanmasını öngördükleri 6 aya kadar Denizbank ekibiyle birlikte bölgedeki stratejileri konusunda çok aktif şekilde çalışacaklarını belirtti.
Gref, Denizbank isminin değişip değişmeyeceği yönündeki bir soruya, ”Bu konuya cevap vermeye hazır değilim” yanıtını verdi. Anlaşmanın ne zaman tam olarak sonuçlanacağı sorusu üzerine ise Gref, ”Umuyoruz ki bu senenin sonuna kadar, 2012 yılı içinde anlaşma sonuçlanacak. Tabii ki mutlaka Türkiye’deki düzenleyici kurumlardan da izin almamız gerekecek. Tüm gerekli izinleri almayı umuyoruz. Bugün hiçbir engel görmüyoruz” dedi.
Son bir yıl içinde üçüncü banka satın alımını gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Gref, en büyük satın almanın ise Denizbank olduğunu söyledi.

Başka satın alma yok

Bu anlaşmadan sonra satın almalar konusunda mutlaka durmaları gerekeceğini ifade eden Gref, önümüzdeki birkaç yıl içinde grup entegrasyonu ve sinerjisi için çok yoğun çalışmalar yapacaklarını, dolayısıyla bu dönem içinde başka satın almalar planlamadıklarını, uluslararası bankacılık grubunun tek bir ekip olarak çalışan, tek bir paradigması, tek bir kültürü, tek bir felsefesi olan grup olmasını istediklerini vurguladı.
Herman Gref Denizbank’ın bundan sonraki stratejisine ilişkin bir soru üzerine, Denizbank’ı tüm Türkiye’de göreceklerini, her şeyden önce en fazla kârı elde edebilecekleri bölgelere odaklanacaklarını, Rus şirketlerinin ve Rusya’dan gelen vatandaşların yoğunlukla bulunduğu yerlerde Denizbank’ın yoğun şekilde şubeleşeceğini söyledi.
Verilen bilgiye göre; Sberbank’ın kurucusu ve ana hissedarı olan Rusya Merkez Bankası, banka hisselerinin yüzde 57.6’sına sahip. Bankanın diğer hisseleri, sayısı 245 bini aşan bireysel ve kurumsal yatırımcılara ait. Rusya’da geniş şube ağı bulunan bankanın 17 bölge müdürlüğü bulunurken, Kazakistan, Ukrayna ve Beyaz Rusya’da iştirakleri, Hindistan’da bir şubesi ve Almanya ile Çin’de temsilcilikleri bulunuyor. 2012’de Volksbank International’ın satın alınmasıyla birlikte Sberbank, 9 Orta ve Doğu Avrupa ülkesinde faaliyet göstermeye başladı.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın