Deniz Taksi suya indi

MDN İstanbul

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB), Şehir Hatları, tamamı yerli ve milli olanaklarla üretilecek 50 yeni nesil Deniz Taksiden 8’ini suya indirdi.

Deniz Taksi

Dünya Denizcilik Günü olan 24 Eylül’de tarihi Haliç Tersanesi’nde gerçekleştirilen törende konuşma yapan ve bu yılın ocak ayında Şehir Hatları’nın 170’inci kuruluş yıldönümünde yapılan lansman ile çalışmalarına başlanan Deniz Taksi’leri 9 aylık bir süre içerisinde suya indirmeye başardıklarını söyleyen Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, “1455’ten bu yana nice kadırga, kalyon, buharlı yolcu gemileri, arabalı vapur, hâlâ seferde olan vapurlarımız gibi pek çok ilk üretimi gerçekleştirmiş olan Haliç Tersanemizde, bugün bir ilki daha gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün 8 adedini denize indirdiğimiz deniz taksilerimiz yıl sonunda 45, 2022 ilk çeyreğinde ise 50 sayısına ulaşacak,” dedi.

Deniz Taksi
Sinem Dedetaş

Daha önce denenmiş ve çeşitli nedenle başarıya ulaşamamış deniz taksi projesini detaylıca analiz ettiklerinin altını çizen Dedetaş, “Orada yapılan hataları tekrarlanmaması için tedbirlerimizi aldık. İşe önce Deniz Taksi yönergesi hazırlayarak başladık. Projemizi yürütürken ki mottomuz ulaşılabilir bir araç ve sürdürülebilir bir işletme modeli oldu. Yüzde yüz yerli insan gücümüzde, şirketimizde geliştirdiğimiz tasarım ve üretim sürecimizle, İstanbul denizinde seyri 162 KwT’lik iki makineyle 25 knot sürat yapabilen, 15 knot ekonomik seyrinde saate 15, tam yolculukta 30 litre yakıt tüketen çevreci, farklı yüksekliklerde iniş çıkış sağlayabilen, engelli yolculara uygun, 10 kişi kapasiteli, engelsiz bir tekne inşa ettik,” diye konuştu.

Deniz Taksi

Deniz Taksi’lerin gelişim süreci hakkında da konuşan Dedetaş, “Proje başında özellikle sektörümüzden bu kadar kısa bir sürede yapılamayacağını söyleyenler ağırlıklı olduysa da projeyi duyduğundan bu yana inanan ve destekleyen birçok cesur paydaşımız da oldu ve iyi ki de oldular. Şu anda denize inen 8 teknemiz, donanım işlemleri bitikken sonra ilk seferlerini ekim ayanında gerçekleştirecek,” ifadelerini kullandı.

‘3,5 milyon euro tasarruf sağladık’
Projenin finansal boyutu hakkında da bilgiler veren Dedetaş, “Tekne üretim malzemeleri dahil, tüm ihtiyaçların satın alma süreçleri şirketimiz tarafından yapıldı. Bu sayede ana ekipmanlarda yüzde 23’lük (1,5 milyon euro) pazarlık performansı sağlayarak, aldığımız ekipmanlarda en yakın tedarikçi ile yüzde 17,5’luk (850 bin euro) fark yakaladık. Şirketimizin pazarlık gücünü, ilk yerli ve milli Deniz Taksi üretiminde bu şekilde göstermiş olduk. Dışarıdan hazır tasarım alarak başka bir tersanede üretim yaptırmak yerine süreci bünyemizde yürütmemizin tekne başına kazancı, 70 bin Euro. Bu da bu projenin toplam bütçesinde 3,5 milyon Euro tasarruf anlamına geliyor. Kapanma noktasında iken devir aldığımız Haliç Tersanesi’nde bugün denizci vizyonumuzun en önemli göstergelerinden birine şahitlik ediyoruz,” açıklamalarında bulundu.

‘Ciromuzu 125 milyona çıkarttık’
Göreve geldiklerinde, kendi vapurları dışında bakım ve tutum yapmayan, dışarıya neredeyse kapalı olan tersaneyle karşılaştıklarını belirten Dedetaş, “Bugün 65 geminin bakım tutumunun yanı sıra yeni inşaatların faaliyetlerini de başlatmış bulunuyoruz. Göreve geldiğimizde 1 milyon olan tersane cirosunu bu yıl itibarıyla 125 milyona çıkarmış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Kendi filomuzda ihtilaç olması durumunda hızlıca üretilme gücü kazandığımız Deniz Taksilerimizle birlikte ulusal ve uluslararası ihraç edilebilir bir ürün de geliştirmiş olduk. Bundan sonraki hedeflerimiz içerisinde İstanbul deniz ulaşımını geliştirmek üzere çevreci ve klasik vapur siluetine uygun yeni araçları tersanemizde üreterek filomuzu gençleştirmek yer alıyor,” dedi.

Ekrem İmamoğlu

‘Haliç Tersanesi, göreve geldiğimizde bomboştu’
Deniz Taksi projesinin, 2021 yılının Ocak ayında aldıkları kararla başladığını aktaran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Deniz Taksi’lerin tümünün Haliç Tersanesi’nde üretilmesi çok çok değerli. Bu detayı, mutlaka ve mutlaka bütün İstanbullunun, bütün Türkiye’nin duyması lazım. Çünkü bu tersane, göreve geldiğimizde bomboş, terk edilmiş bir alandı. Buradaki ustalar, çalışanlar öyle kolay yetişen insanlar değil. Yani gerçekten işlerinin erbabı ve işini iyi yapan insanlar. Bu insanların geldiğimizde iş üretmedikleri için yüzlerindeki hüznü görmüş bir belediye başkanıyım. Bu manada buradaki ekibimiz en üst seviyede süreci ele aldı ve arkadaşlarımıza, o kabiliyetli arkadaşlarımıza tekrar üretebilme fırsatını onlara tanımış olduk. Sinem Hanım (Dedetaş) nezdinde, bütün o kocaman aileye teşekkürlerimi sunuyorum. Bir nevi, yerli ve milli bir ürünü de denize indirmenin keyfini yaşıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın