Deniz tabanının bozulması iklim değişikliğini hızlandırabilir

MDN MEDIA

Bilim insanları yaptıkları araştırma sonucunda, deniz tabanının bozulmasının iklim değişikliğinin hızını artırabileceğini keşfetti

İngiltere ve Norveç’ten araştırmacıların Frontiers in Marine Science dergisinde yayımlanan araştırmasında, 2017-2019 yıllarında Barents Denizi’nde yapılan iki seferde sualtı kamerasıyla bazı bölgelerin tabanları incelenerek, burada yaşayan canlılar tespit edildiği ve ne kadar karbon depoladıklarını görmek için örnekler toplandığı bilgisine yer verildi.

Bilim insanları, örnek alınan canlıların tahmin edilenden daha çok karbon depoladığını ve trol ile balı avı ya da derin deniz madenciliği gibi aktivitelerin deniz tabanının bozulmasına neden olduğunu tespit etti.

iC3 Kutup Araştırma Merkezi Barent Observer’a yaptığı açıklamada, trol ile avlanma ya da derin deniz madenciliği gibi faaliyetlerin bu canlıların habitatlarını bozarak ya da yok ederek okyanusların karbon depolamasını azaltacağını ve dolayısıyla iklim değişikliğini hızlandırabileceğini belirledi.

Observer’ın haberine göre araştırmanın yazarlarından Dr. David Barnes şunları söyledi:

Bu çalışma, okyanusun derinliklerindeki yaşamın küresel karbon döngüsünü nasıl etkilediği ve okyanustaki doğanın topluma sağladığı faydalar hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ortaya çıkarıyor.

AA

Bunu Paylaşın