Deniz kültüründe dayanışma esastır

MDN MEDIA

Türkiye, fay hatlarının yoğun bir şekilde bulunduğu ve tarihi boyunca sarsıntılara uğramış ve hepsinde de pek çok canını kaybetmiş bir deprem ülkesi. Yakın tarihimizin bilinen en yıkıcı depremi 17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük’te ardından 12 Kasım’da Düzce’de gerçekleşmişti ve binlerce canımızı kaybetmiştik. Son yıllardaysa 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da ve aynı yıl 30 Ekim tarihinde bu sefer İzmir’de gerçekleşen depremlerde binlerce insan evsiz kalmış pek çok vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 

Anadolu’nun tarihi boyunca bölgede pek çok yıkıcı deprem yaşandığı çeşitli kaynaklarda görülebiliyor. Nesnel bir biçimde yaşadığımız felaketler hafızalarımızda tazeliğini koruyor, tarih boyunca benzeri durumların yaşandığına kaynaklardan ulaşabiliyoruz. Tüm bunların yanı sıra deprem konusunda ve bölgedeki tektonik hareketler üzerine uzmanlaşmış bilim insanları da yıllardır Marmara ve Doğu Anadolu üzerindeki fay hatlarının yaratabileceği depremlerin olası yıkıcı etkilerinden düzenli olarak bahsediyorlar. 

Tüm bu bilgiler ışığında bir mantık yürütüldüğü zaman böylesine yıkıcı afetler yaşayan ve yaşamaya devam eden bölge insanın artık tamamıyla bir deprem bilincine sahip olduğu düşünülebilir. Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde 8 saat aralıklarla Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,8 ve 7,5 şiddetindeki depremlerde ve devamında Hatay’da olan depremlerde görüldü ki hiçbir ders alınmamış.

Karasal merkezli gerçekleşen en büyük depremlerden birisi olmasının yanı sıra uzmanlar tarafından da belirtildiği üzere peş peşe bu büyüklükte iki depremin yaşanması ilk defa görülüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem felaketinde 44 bin 374 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Deprem bölgelerinde, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı.

Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin orta hasarlı olduğu tespit edildi. 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin az hasarlı, 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi. Yaşadığımız bu yıkıcı afetten sonra milletimiz çok hızlı bir şekilde reaksiyon alıp bölge için yardım seferberliğine başlarken tüm dünya bir kez daha birlik ve beraberlik duygumuzun ne kadar kuvvetli olduğunu gördü.

Bu süreçte denizcilik sektörü de deprem bölgesi için tüm imkânlarını seferber ederken bölgeye giden insanî yardım malzemelerinin yanı sıra denizyoluyla İskenderun Limanı’na ulaştırılan iş makineleri de kurtarma çalışmaları için oldukça önemliydi. Ayrıca limana yanaştırılan Deniz Kuvvetlerimize ait çıkarma gemileri, personel nakliye gemisi ile sivil bahriyeye ait yolcu gemileriyle depremde yaralanan vatandaşlarımız için sağlık ve konaklama hizmetlerinin verilmesi de sağlandı. 

Deprem sürecinde denizciler tarafından gerçekleştirilen bazı çalışmaları ve yardımları okuyucularımız için derledik. Haberimizde yer alan kurum ve kuruluşların yanı sıra sivil ve askerî bahriyenin hemen her kesiminden bildiğimiz, yardımlarını duyurmayı doğru bulmayan veya duyurmayan pek çok sektör üyesi de bu çalışmaların içerisinde yer aldı. Depremden etkilenen vatandaşlarımız için ellerinden gelen tüm desteği gösteren ve özveriyle çalışma içinde bulunan denizcilerimizin denizde yardımlaşma esastır şiarıyla yaşadığımız bu zor günlerde ve devamında milletimizin yanında olacağına inancımız tam.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Deniz Kuvvetlerimiz bölgedeki depremzedelere insanî yardım götürmek ve kurtarma operasyonlarına katkıda bulunmak üzere pek çok unsuruyla görev aldı. Millî Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemilerinin deprem bölgesine iş makinaları ulaştırmak için Mersin’e doğru yola çıktığını duyururken yola çıkan gemilerde uyku tulumu, battaniye, çadır ısıtıcısı, jeneratör, gıda malzemeleri ve arama-kurtarma teçhizatlarının da bulunduğu belirtildi. TCG İskenderun gemimiz ise İskenderun Limanı’ndan Mersin Limanı’na yaralı tahliyesi gerçekleştirdi. Ayrıca İstanbul Tersanesi Komutanlığı, İzmir Tersanesi Komutanlığı personelleri bölgeye yardım kolileri hazırlayıp ulaştırdılar. Gölcük Tersane Komutanlığı personeli depremde arama kurtarma faaliyetlerinde bulunup umut oldular.

Bölgede görev alan TCG Bayraktar gemisinde bir kız bebek dünyaya geldi. Bayraktar’da doğan bebeğe Hatice adı verilirken göbek adı ise Bayraktar Gül oldu. Hatice Bayraktar Gül, TCG Bayraktar gemisinde doğan ilk bebek oldu.

Kurtarma çalışmalarında da etkin bir biçimde yer alan Deniz Kuvvetleri personeli pek çok hayata ikinci bir umut oldu. Yapılan çalışmalarda, 222’nci saatte 42 yaşındaki Melike İmamoğlu sağ olarak kurtarıldı. 2’nci Deniz İstihkâm Arama Kurtarma (DİSAK) Timi’nin dinleme cihazlarıyla tespit ettiği ve AFAD ile koordineli bir şekilde kurtardıkları Melike İmamoğlu, ekiplerce hastaneye kaldırıldı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü de depremin ilk gününden itibaren bölgeye insanî yardım ve ekipman sevkiyatında önemli çalışmalar yürüttü.

Bakanlık tarafından yapılan 23 Şubat tarihli açıklamada bölgeye denizyolu üzerinden yapılan sevkiyatlar belirtildi. Buna göre;

12 ticari gemi seferini tamamladı. 3 destek gemisi, 4 feribot, 41 balıkçı gemisi ve 4 yangın söndürme römorkörü görev aldı. 

Depremzedelerin konaklama hizmeti için ise 1 yolcu gemisi, 940 kişilik kamara ve 1116 kişilik yolcu salonu tedarik edildi.

Bölgede görev alan gemiler ile; 403 iş makinesi, 493 tır insanî yardım malzemesi, 75 muhtelif araç, 253 yaşam konteyneri, 8 akaryakıt tankeri ve 909 destek personelinin intikali sağlandı.

Ayrıca söz konusu gemiler bölgeden dönerken 1451 depremzedenin ve 250 aracın da tahliyesini gerçekleştirdi.

Gemi Mühendisleri Odası (GMO)

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) da deprem bölgesi için başlattığı yardım kampanyasıyla üyelerinden gelen bağışlarla birlikte bölgeye yardım gönderiyor. Oda’nın çağrısına destek veren üyelerin katkılarıyla şu ana kadar 300 bin TL toplanırken bu para ile yapılan yardımlar tek tek üyelerin bilgisine sunuldu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) da Kahramanmaraş ve çevre illerde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından ilk günden itibaren şubeleriyle birlikte bölge halkının yaralarını sarmak için Oda’ya üye şirketlerle seferber oldu.

İMEAK DTO tarafından hazırlanan konteyner, jeneratör, soba, uyku tulumu, battaniye, taşınabilir şarj cihazı (powerbank), pil, gıda, su, temel tüketim malzemeleri, bebek ürünleri, giyim malzemeleriyle birçok ürünü taşıyan 26 TIR Kahramanmaraş ve Hatay’a gönderildi. Bölgeye gönderilen ihtiyaç maddeleri, mülki idare amirleri ve AFAD koordinasyonunda ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya devam ediyor. Ayrıca DTO üyelerinden gönüllülerin de desteğiyle TOBB ile koordineli depremzedeler için konutlar inşa etmeyi planlıyor.

İskenderun Şubesi vasıtasıyla ilçede yemek hizmeti verecek bir aşevi oluşturuldu. Aşevinin 20 günlük ihtiyacını karşılamak üzere satın alınan 32 ton gıda maddesi bölgeye gönderildi.

Aşevinde, sabahtan öğleye kadar ve akşam aynı anda 500’er kişiye olmak üzere yemek dağıtımı gerçekleştirilecek. Aşevinde bulunan fırın vasıtasıyla günlük 1000 adete kadar ekmek dağıtımı da yapılacak.

Antalya Şubesi ve QTerminals Antalya işbirliğiyle hazırlanan Deprem Yardım Gemisi, Hatay ili Arsuz ilçesi Madenli Balıkçı Barınağı’nda bulunan Hatay Deniz Otobüsleri İskelesi (HADO)’ne bağlanarak depremzede vatandaşlarımıza, konaklama ve yemek imkânı sunarken, yardım dağıtımına da başladı.

İMEAK DTO ayrıca sektör temsilcilerinin yardımlarını da paylaştı. Buna göre; Denizcilik Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Oda Üyeleri denizyolu taşımacıları, Ro-Ro gemilerini ücretsiz olarak deprem bölgesine yardım için hizmete soktu. İzmir Aliağa’dan yola çıkan Sevgi İmamoğlu kosteri ile Çeşme’den kalkan Ulusoy-5 ve İstanbul’dan yola çıkan Pergamon Seaways, Transfighter, Lider İlyas ve İstanbul N Ro-Ro gemileri İskenderun Limanı’na prefabrik konut, yaşam konteynerleri, jeneratörler, TIR’larla insanî yardım malzemesi, iş makineleri, akaryakıt yüklü tankerleri taşıdı.

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) tarafından İskenderun’a gönderilen Adnan Menderes feribotu, deprem bölgesinden vatandaşları tahliye etti.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Gemi İnşa Sanayi A.Ş. (GİSAŞ), 3 tır, 1 kamyon ile 1 ambulans ve gönüllü 60 kişilik ekibi taşıyan 2 otobüsün yanı sıra çok sayıda konteyner evi deprem bölgesine gönderdi.

Turkon Line, AFAD ile ortak sürdürdüğü projeyle konteynerleri yaşam alanı haline getirme çalışmalarını sürdürüyor. Isıtma ve soğutma sistemiyle beraber buzdolabının da bulunduğu konteyner evlerde 6 kişinin kalması planlanıyor.

Karadeniz Holding, 3.000 kişinin yaşayabileceği 2 yüzer yaşam kentini Hatay-İskenderun’a göndereceğini açıkladı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından bölgeye gönderilen yardım malzemeleri ana kalemler itibarıyla şöyle oldu:

Genel Olarak Deprem Yardım Malzemeleri

  • 26 TIR yardım malzemesi
  • Konteyner 10 adet
  • Seyyar WC 490 adet
  • Jeneratör 31 adet
  • Elektrikli ısıtıcı- soba 4.500 adet
  • Taşınabilir şarj cihazı (powerbank) 1.500 adet
  • Uyku tulumu 1.300 adet
  • Battaniye-yorgan 2.552 adet
  • Yetişkin giyim 14.282 adet
  • Bebek-çocuk giyim 6.128 adet
  • Çocuk bezi 457 koli
  • Gıda 44.755 kg/21.637 koli
  • Temizlik-hijyen ürünü 
  • 3.737 koli/5.123 kg
  • Pet şişe içme suyu 118.270 litre
  • Su deposu 6 adet
  • Mutfak tüpü 120 kg
  • Çadır 16 adet
  • Şişme yatak 12 adet 
  • Çadır sobası 5 adet

Mersin Deniz Ticaret Odası

Tüm Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 10 kentte yaşanan yıkımın ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin girişimiyle Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ile Silifke, Erdemli ve Anamur Ticaret ve Sanayi Odaları hızla harekete geçerek depremzedeler için seferber oldu.

Mersin ve Adana’dan 28 büyük balıkçı gemisi ile sürekli olarak insanî yardım malzemesi, seyyar tuvalet, jeneratör ve gıda malzemeleri Samandağ Çevlik Balıkçı barınağına taşınırken, bu tekneler dönüşlerinde depremzede vatandaşların bölgeden tahliyesini de gerçekleştirdiler.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın, depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Hatay’da koordinasyon valisi olarak görevlendirilmesinin ardından MDTO, Silifke TSO ve Erdemli TSO işbirliğinde, ısıtıcı ve battaniye içeren yardım kolileri ilk gün, Hatay’ın Kırıkhan ilçesine gönderildi. Yardım kolileri 6 Şubat gecesi Vali Ali Hamza Pehlivan’ın koordinasyonundaki ekiplere ulaştırıldı.

MDTO ve Anamur TSO’nun yardım kamyonları ise 7 Şubat akşamı yola çıktı. Tarsus Ticaret Borsası ile MDTO üyelerinin de destek verdiği, içerisinde battaniye, jeneratör, fener, çorap ve bebek bezi, su ve kuru gıda gibi malzemelerin bulunduğu yardım kolileri İskenderun’a gönderildi.

MDTO ayrıca; depremin Mersin’de de çok şiddetli hissedilmesi nedeniyle evlerine girmeye çekinen ve geceyi dışarıda geçirmek durumunda kalan personeline hizmet binasını açarak, personelinin aileleri ile birlikte geceyi güvenli bir ortamda geçirmesini sağladı.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR)

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Gemi İnşa Sanayi A.Ş. (GİSAŞ) ve GİSBİR’e üye tersaneler de bu seferberliğe dâhil olarak ihtiyaç duyulan malzemeleri temin ederek bölgeye göndermek adına hızla harekete geçti. 

GİSBİR üyelerinden gelen yardım malzemeleri GİSAŞ 7A şantiyesinde paketlenerek bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için demiryolları, karayolları ve denizyolları olmak üzere sevkiyat organizasyonları yapıldı. 

Tersanelerin uzman ekiplerinden oluşan 60 kişilik gönüllü kurtarma personeli otobüslerle bölgeye ulaştırıldı. GİSBİR ambulans firmasından 5 kişilik bir sağlık ekibi oluşturularak bölgeye gönderildi. Kan bağışı için üyelere yönlendirilmeler yapıldı. Gönderilen yardım malzemelerini takip ederek ivedilikle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlamak için yardımlardan sorumlu personeller bölgeye gönderildi. 

Tedarikinde zorluk yaşanan WC-duş kabinlerinin GİSBİR üyeleri tarafından üretilmesi için çalışma başlatıldı. Adıyaman Valiliği koordinasyonu ile konteyner köyü kurulması için 30.000 m2 arazi tahsisi sağlanarak kanalizasyon ve tesviye işlemleri başlatıldı. Depremin duyulmasından itibaren hızla harekete geçen GİSBİR, ilk etapta 8 tır ve 1 kamyon yardım malzemesini Adıyaman, İskenderun, Hatay illerimizde bulunan afet merkezlerine ulaştırdı.

Öte yandan Lowbed, Eskavator, Bobcat, Loder, kamyon, teleskop vinç vb. iş makineleri bölgeye sevk edildi. GİSBİR üye tersaneleri ile birlikte 85 tuvalet kabini ve 129 yaşam konteynerini bölgeye göndererek, konteyner kent alanlarının oluşturulması için desteklerine devam ediyor.

İBB Şehir Hatları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de deprem bölgesine yaptığı pek çok yardımın yanı sıra Orhangazi ve Osmangazi gemilerini de bölgeye gönderdi.

İDO tarafından İBB’ye devredilen ve atıl durumdaki gemiler geçtiğimiz sene gemi söküme gönderilecekken, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu GEMİMO YK Başkanı Yaşar Canca’nın hazırladığı olası doğal afetler için bekletilmesi önerisinin yer aldığı kapsamlı raporu sonrası İBB gemileri filoda tutmuştu. Deprem olunca Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürü Sinem Dedetaş, gemilerin Hatay için yaşam alanı olarak 1 gün içinde gerekli dönüşüm ve donatımlarını yaptıklarını açıkladı. UAB Denizlik Genel Müdürlüğü ise bu gemilerin bölgeye gitmesine izin verdi.

Gemilerden Orhangazi feribotunun yaşam alanı, Osmangazi’nin ise transfer amaçlı planlandığını belirten Dedetaş, “Özellikle sağlık, rehabilitasyon ve kreş hizmetlerini profesyonel personelimizle yürüteceğiz. Samandağ ve Antakya’da dışarıda yaşayan vatandaşlarımız gemimizde misafir edilecek. Ne kadar kalmak istiyorlarsa Orhangazi gemisinin içindeki yaşamları devam edecek. Transfer olmak istiyorlarsa, Osmangazi gemisi ile liman planlamalarını yapacağız. Gemileri 250 kişilik bir ekiple 24 saatte hazırladık. Temizlik, güvenlik, mutfak, sağlık hizmetleri ile geminin kendi personeli toplam 109 kişi hizmet verecek” dedi. 

Orhangazi gemisinde 3 öğün, bin 200 kişilik yemek çıkartabilecek. Gemide; mutfak, duş ve tuvaletler, revir ve psikolojik danışma odaları, bir tanker yakıt yer alıyor. Gemi içerisinde deprem felaketinden etkilenen çocuklar için de oyun alanları oluşturuldu. Gemide mürettebat, sağlık personeli, psikolog, şoför, mutfak personeli, güvenlik personeli ve kreş öğretmeni ile toplam 109 personel afetzedelere destek olacak.

Yüzer Yaşam Kentleri deprem bölgesine gidiyor

Karadeniz Holding, Türkiye tarihinin en yıkıcı felaketlerinden biri olan depremin ardından, insani yardım amacıyla kullanılmak üzere 3 bin kişinin barınabileceği iki acil yardım gemisini (Yüzer Yaşam Kentleri) süratle bölgeye gönderiyor.

Şirketten yapılan açıklamada, Karadeniz Lifeship Yüzer Yaşam Kentleri projesinin, depremin yarattığı derin yaralara merhem olmasının umulduğu belirtildi. Şirket yetkilisi “Yüzer Yaşam Kentleri, lojistik ya da karasal altyapı gerektirmediğinden anında kullanıma hazır; tüm hava koşullarına ve doğal afetlere dayanıklı ve kendine yeten yüzer konaklama ve acil yardım gemileridir. Karadeniz Holding olarak tüm varlık ve enerjimizi bu projeye, depremden etkilenen vatandaşlarımıza bir an evvel hizmet verebilmek amacıyla odakladık. Tamamen bedelsiz olarak gerçekleştirilecek olan bu projenin amacı, zaten büyük bir yıkım yaşamış vatandaşlarımıza zaman kaybetmeden güvenli bir liman sağlayabilmek,” dedi.

Depremzede ailelerin barınabilecekleri, 3 bin kişinin yaşayabileceği iki Lifeship Yüzer Yaşam Kenti bölgeye sevk edilmek üzere hazırlanıyor. Tam donanımlı (buzdolabı, televizyon, klima vb.) yaşam alanlarının yanı sıra, eğitim, sağlık, aş evi ve sosyal alanları ile modern bir kentin tüm imkânlarına sahip olan Lifeship Yüzer Yaşam Kentleri, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından en kısa sürede Hatay-İskenderun’da hizmete girebilecek.

Yüzer Yaşam Kentleri’ne ek olarak, Karadeniz Holding filosundaki bir Ro-Ro gemisi Emre Bey (ex-Transfighter), Ulaştırma Bakanlığı’nın talimat ve koordinasyonları çerçevesinde İstanbul-İskenderun arasında lojistik destek ve yardım sağlamak için görevlendirildi.

Şirketin deprem bölgesine göndereceği gemilerden Süheyla Sultan gemisi, 28 Şubat’ta Yalova’dan İskenderun Limanı’na doğru yola çıktı.

Global Yatırım Holding

Depremin ilk anından itibaren iştirakleri ile birlikte deprem bölgesindeki ihtiyaçları gidermeye odaklanan Global Yatırım Holding, dünyadaki tüm kruvaziyer gemi firmalarının yönetimine mektup gönderdi. Müsait olan gemilerin, barınma, yeme/içme, ve sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere afet bölgelerine sevk edilmesi çağrısında bulunan Global Yatırım Holding, işlettiği 26 limanında depremzedeler için bağış topluyor.

Deprem bölgesine ilk andan itibaren temel ihtiyaç malzemeleri başta olmak üzere doğalgaz desteği, akaryakıt, çadır, yaşam konteyneri gibi yardımlarda bulunan Global Yatırım Holding ve iştirakleri, güvenli bölgelere ulaşmak isteyen depremzedelere ulaşım, barınma gibi destekler vermeye devam ediyor.

Müsait olan gemilerin, barınma, yeme/içme, ve sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere afet bölgelerine sevk edilmesi çağrısında bulunan şirket, işlettiği 26 limanında depremzedeler için bağış topluyor. Ayrıca Ege Ports Kuşadası Limanı da kışlık kıyafetleri bölgeye ulaştırdı.

Yardımların denizyolu ile yapılması için kamu kurumları ile görüşmeler yürüten Bodrum Kruvaziyer Limanı, bölgeye gidecek olan askerî geminin buraya yanaşmasını sağladı. Tüm yardım malzemeleri Bodrum Kruvaziyer Limanı çalışanları tarafından gemiye yüklenirken, limanın lojistik amaçlı olarak kullanılmasına başlandı. Deprem bölgesine küçük iş makineleri sevk edecek TransFighter isimli RoRo gemisinin de Bodrum Kruvaziyer Limanı’na yanaşması sağlanarak, toplanan yardım malzemelerinin gemiye yüklenmesi sağlandı. Ege Port Kuşadası’nın tam teçhizatlı olarak bölgeye gönderdiği yaşam konteynerleri her iki limanın bağışları ile gıda, su, tıbbi malzeme gibi temel malzemelerle dolduruldu.

Bölgenin enerji ihtiyacına destek verildi

Deprem bölgesine 14 adet yaşam konteyneri 4 tır dolusu gıda, içecek ve genel ihtiyaç malzemeleri gönderen Consus Enerji ve Straton Maden, aynı zamanda 1 tanker akaryakıt ve kışlık çadır yardımlarında bulundu. Consus Enerji, bölgeye araç tahsis ederek Adıyaman Havalimanı’ndan mahallelere yemek dağıtımına destek verdi.

Deprem bölgesine 10 adet yaşam konteyneri gönderen Naturelgaz da bölgedeki sağlık kuruluşu ve hastanelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak adına doğalgaz desteği sağladı.

İstanbul Portföy Yönetimi de AKUT’a 500 bin liralık maddi desteğin yanında Turkonfed aracılığı ile satın alınan 9 adet jeneratörü bölgeye ulaştırdı.

Depremzedeler misafirhanelerde ağırlanıyor

Toplamda 51 kişilik olan Global Gönüllüleri (GG) Grubu, hayvan dostları, barınma ve gıda yardımı, çocuk olmak üzere 3 başlık altında toplanarak, yardımlarını organize etti. Global Gönüllüler, depremzedeleri bölgedeki barınma, yemek gibi ihtiyaçların giderildiği noktalara yönlendirirken, bölgeden ayrılmak isteyenleri de organize etti. Barınma ihtiyacı için aileleri Van AVM, Bodrum Kruvaziyer Limanı gibi şirketlerin misafirhanelerine yönlendiren Global Gönüllüler, bölgeye çadır, ısıtıcı ve gıda yardımı da sağladı.

Bunu Paylaşın