Deniz Hukuku Söyleşileri’nin 3’üncüsü yapıldı

MDN MEDIA

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Sözel’in her ay gerçekleştirdiği Deniz Hukuku Söyleşileri’nin 3’üncüsü, King’s College London Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Gürses’in katılımıyla gerçekleştirildi

Zoom üzerinden yapılan söyleşide Prof. Dr. Özlem Gürses, Sigorta Hukukunda Fiilî Zarar ile Salt Ekonomik Zarar Karşılaştırılması üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Sözleşmede kullanılan kelimeler çok önemli

Deniz sigortalarında genelde fiziksel zararın sigortalandığına değinen Gürses, özellikle yük sigortalarında fiziksel zararı ispat etmenin mümkün olmadığı durumlarla karşı karşıya kalınabildiğini ve böyle durumlarda sözleşmede kullanılan kelimelerin önemli hâle geldiğini söyledi.

Fiziksel zarar ispat edilmeli

“Tüm riskler”, “tüm riskler ve fiziksel kayıp ya da zarar” ile “fiziksel kayıp ya da zarar” gibi kalıpları içeren sözleşmelerde, sigortacının fiziksel zararı görmeyi talep edeceğini ekledi. Gürses, böyle bir durumda, gösterilebilen fiziksel bir zarar yoksa ekonomik zarar için tazminat ödenmesinin gerçekleşmediğinden bahsetti.

Sigortalılar mahkemede genelde kaybediyor

Sigortalıların bu kararı kabul etmediği çok durumla karşılaşıldığını söyleyen ve genelde İngiliz mahkeme kararlarına dayalı konuşan Gürses, genelde sigortalıların mahkemede kaybettiğini dile getirirken, sunumu boyunca İngiliz mahkemeleri dışında, Amerikan ve Yeni Zelanda mahkemelerinin verdiği kararlara da değindi.

Salt ekonomik zarar özellikle pandemi döneminde çok konuşuldu

Sigorta kapsamını büyük ölçüde değiştireceğini düşündükleri için Gürses, İngiliz mahkemelerinin salt ekonomik kaybın telafi edilmesinden yana olmadıklarını söylerken, bu konunun özellikle pandemi döneminde çok tartışıldığına da değindi. Gürses, salt ekonomik zarar durumunda, detayların çok önemi olduğunu vurguladı.

Bunu Paylaşın