Deniz Harp Okulu 250’nci yaşını kutluyor

MDN İstanbul

Büyük Türk denizcisi Osmanlı yenileşme hareketlerinin mimarlarından Cezayirli Gâzi Hasan Paşa’nın kurduğu Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adıyla 18 Kasım 1773’te Kasımpaşa’da kurulan Deniz Harp Okulu (DHO), 250’nci kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Önceleri gemi inşa mühendislerinin yanında Fransa’dan getirilen uzmanların ders verdiği ve 1784 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adını alan okul bugün 250 yaşında.

Deniz Harp Okulu (DHO), 250’nci kuruluş yıldönümü yarın düzenlenecek okul mezun ve mesuplarının katılacağı törenle kutlayacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun da iştirak edeceği törende vapur, Heybeliada’ya yaklaştığında TCG ANADOLU tarafından çimariva ile selamlanacak.

Deniz Harp Okulu tarihi

Tersâne-i Âmire içinde Darağacı semtinde Hendesehâne’yi (Geometri Odası) olarak açılan okul Türk yenileşme hareketleri tarihinde bir ilki oluşturmuştu ve bu kurum aynı zamanda MSÜ Deniz Harp Okulu ve Lisesi’nin nüvesini de teşkil ediyordu.

400 öğrencinin eğitim-öğretim alması planlanan mektep, 1846 yılında Heybeliada’daki tadil edilen Bahriye Kışlası’na kalıcı olarak taşındı. 1852 yılında idadi(lise) bölümü açılan okulda Sultan Abdülaziz döneminde öğrenci sayısı artırılmış, çağın teknolojik yenilikleri paralelinde öğretim programları yeniden ele alınarak eğitim öğretim hususlarında önemli gelişmeler kaydedildi. Sultan Abdülaziz’in üç, Sultan II.Abdülhamid’in bir oğlu olmak üzere toplam yedi şehzade okul tarihinde eğitim gören saltanat mensuplarından oldu.

1875 yılında bugün hâlâ uygulanan bölük teşkilatı sistemine geçen okul bünyesinde 1887 yılında deniz ticaretinin gelişmesi maksadıyla Yatılı Tüccar Kaptan Mektebi kuruldu.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Cemal Paşa’nın yakından ilgilendiği okulda Yahya Kemal, Hamdullah Suphi ve Ali Sami Yen gibi değerler öğretmenlik yaptı.

Milli Mücadele yıllarında İngilizlerin baskısına rağmen eğitime ara verilmedi; gizlice Anadolu’ya kaçan öğrencilerden 1920 yılında Mühendis Tafdil Zeki Birinci İnönü Savaşı’na takım komutanı olarak katılarak İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın