Deniz bakterisiyle mayın tespiti

MDN İstanbul

İsrail İbrani Üniversitesi’nden bilim insanı Prof. Shimshon Belkin ve ekibi, yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştıkları kara mayınını uzaktan tespit edecek ‘‘ışıldayan koli basili’’ bilimsel çalışmasında 3 yıl içinde geniş alan testlerine başlanacağını açıkladı. Prof. Belkin, hedeflerinin genetiği değiştirilen koli basili bakterisinin, mayın olduğu şüphelenilen bölgeye serpilmesiyle, ateşböceği gibi parlaması ve mayının yerini uzaktan tespit edilmesi olduğunu söyledi.

Prof. Shimshon Belkin ve ekibi, kara mayınlarının güvenli ve kolaylıkla temizlenmesi konusunda yaklaşık 10 yıldır biyo-teknolojik bilimsel çalışma yapıyor. Prof. Belkin, denizlerde ışıldayan bakterilerdeki (Biyolüminesans) geni alarak koli basiliye klonladıklarını ve bu bakterileri kara mayını üzerine serpildiğinde ışık üretecek şekilde dizayn ettiklerini belirtti.

Bilimsel çalışmanın geniş ölçekte testlerine 3 yıl içinde başlayacaklarını belirten Prof. Belkin, “Bizim yaptığımız ana değişiklik, denizde ışıldayan bakteriden gelen ışıldama genlerini koli basiliye klonlamaktı. Klonlama, hedef moleküllerin (bizim çalışmamızda patlayıcı TNT veya DNT) varlığına reaksiyon vererek bu genleri aktive edecek ve ışık üretimine neden olacak şekilde yapıldı. Ek olarak, reaksiyonun daha hızlı, daha güçlü ve daha hassas olmasına yardımcı olan birkaç ek moleküler manipülasyon ekledik. Yani patlayıcıların daha düşük konsantrasyonlarını tespit etmek için,” ifadelerini kullandı.

Genetik değişikliğe uğratılan koli basili bakterisinin toprağa veya insana yararı ya da zararı olmadığını vurgulayan Prof. Belkin, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek, “Kara mayınları tamamen kapatılamıyor ve patlayıcı buharlarının izleri madenin gövdesinden çıkıyor ve üzerindeki toprakta birikiyor. Köpeklerin veya farelerin gömülü mayınları algılamak için eğitilmiş olmalarının nedeni budur. Bu hayvanlar mayının kokusunu değil, üzerindeki iz patlayıcı moleküllerin kokusunu alır” ifadelerini kullandı. Prof. Belkin, bilimsel çalışmasının genetiği değiştirilmiş koli basilileri mayın tarlası olduğu şüphe duyulan bölgeye yayıp, birkaç saat sonra havadan fotoğraflama yaparak parlak noktaların mayın olduğunu tespit etmek amacını taşıdığını ifade etti.

DHA

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın