Dearsan SALVO hedefini başarıyla vurdu

MDN İstanbul

Dearsan Tersanesi tarafından üretilen,  Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) Dearsan SALVO,  için 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Kurşunlu Köyü sahilinde atış test töreni düzenlendi.

Dearsan Tersanesi’nin ev sahipliğinde Aselsan, Roketsan ve Yaltes’in doğrudan katkılarıyla gerçekleştirilen atış törenine birçok ülkenin büyükelçileri, askeri ataşeler, çok sayıda yerli ve yabancı diplomat, davetli ve basın mensubu katıldı.

Dearsan SALVO,  farklı görevler icra edebilecek şekilde üretildi ve dünyadaki benzerleriyle yarışabilecek kabiliyete sahip. SİDA, hareketli suüstü hedefine karşı güdümlü mermi ve makineli tüfekle atış yapabiliyor ve bu anlamda sınıfının en hızlısı.

Dearsan, Aselsan, Roketsan ve Yaltes  koordinasyonunda yapılan testte hareketli hedefin başarıyla vurulduğu cirit atışından sonra törene, Aselsan ürünü 12,7 mm stabilize sistem ile makineli tüfek atışıyla devam edildi. Bu test sonucunda da hereketli hedef başarıyla vuruldu.

Dearsan SALVO’nun özellikleri
Dearsan SİDA-SALVO, 14,79 m tam boya, 3,83 m tam genişliğe, 0,75 m drafta ve dizel makine seçimlerine bağlı olarak 45-60 knot (83 km/sa – 111 km/sa) azami sürate sahip.

Dearsan SİDA-SALVO’da silah konfigürasyonu olarak Satıhtan Satıha ve Satıhtan Havaya Güdümlü Füze Sistemine ve 12,7 mm Stabilize Makineli Tüfek Sistemi bulunuyor.

SİDA’nın bu özelliklerinin yanında, keşif-gözetleme, istihbarat toplama gibi özel harekât nevilerini de başarı ile icra edebilecek versiyonlarının tasarım sürecine ise devam ediliyor.

Dearsan SALVO’nun;

– Karadan mobil araçlarla,

– Karargâh komuta merkezlerinden,

– Havuzlu Çıkarma Gemisi, Firkateyn, Mayın Avlama Gemileri, Karakol Gemileri ve Korvet sınıfı Yüzer Platformlardan denize indirilip alınabilecek bir araç olacağı ön görülüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın