Dalgalı denizlerin ressamı Ayvazovski

MDN İstanbul

Ayvazovski,  XIX. yüzyılın en ünlü ressamı. Binlerce kere resmettiği dalgalar ve gökyüzü, her tablosunda farklı bir güzellikte çıkıyor karşımıza

Osmanlı sarayını pek çok kez ziyaret eden ve tekniğiyle Türk resim tarihine yeni bir ufuk açan Ermeni asıllı Rus  ressam Ayvazovski, bize dünyanın ünlü ressamlarından daha yakın. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ressam, 1817-1900 yılları arasında sürdürdüğü 83 yıllık yaşamında ölümsüz eserlere imza atmış.
Denizleri, donanmaları resmeden Ayvazovski’nin tablolarını, birçok koleksiyonerde görmek mümkün. Altı binin üzerinde tablosu bulunan Ayvazovski, eserlerinde denizi, gökyüzünü ve günbatımlarını her defasında bambaşka bir şekilde tuvale aktarmış. Neredeyse şeffafmışçasına çizdiği dalgalarla, farklı renklere bürünen gökyüzü ve denize vuran ışık huzmeleriyle hayranlık uyandıran tablolar, sanatçının XIX. yüzyılın en ünlü ressamlarından biri olarak anılmasına yol açmış.
1845 yılında Sultan Abdülaziz’in çağrısıyla İstanbul’a gelen ressam, Türk denizlerini de resmetmiş. Kız Kulesi, Sinop ve Çeşme Savaşı’yla ilgili eserleri görülmeye değer güzellikte. Sanatçının eserlerine yurtdışında Petersburg, Moskova ve Erivan Devlet müzelerinde, Türkiye’de ise Kumkapı Ermeni Patrikhanesi, Dolmabahçe Sarayı, Deniz Müzesi ve Fener Rum Patrikhanesi koleksiyonlarında rastlayabilirsiniz.

Bunu Paylaşın