Cumhuriyet tarihinin en büyük gemi anlaşmasında son durum: Teslim edilen gemi sayısı 13 oldu

MDN İstanbul

Katar ile Cumhuriyet tarihinin en büyük gemi ihracatı anlaşmasına imza atan Ares Tersanesi, toplamda 17 gemilik siparişten 7’ncisinin teslimatını gerçekleştirdi. Herkül tipi modellerden oluşan siparişin en büyük gemisi olan Herkül 150 açık deniz karakol gemisinin teslimatı sırasında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, imzalanan anlaşmanın, iki ülke için de önemli olduğunu dile getirerek, “Türkiye askeri gemi üretiminde dışa bağımlı olmaktan çıkmıştır. Kendi savaş gemisini yapabilen, kendi helikopterini yapan ve bunun seri üretimini yapan bir ülke haline geldik. Ülke olarak geldiğimiz nokta gerçekten gurur verici. Ancak biz istiyoruz ki bu gururu dostlarımızla, kardeş ülkelerimizle paylaşalım. Bir çok ülkeyle bu kabiliyetlerimizi paylaşıyoruz artık. Memnuniyetimiz bugün, Katar gibi kardeş ve dost ülkeyle en üst seviyede bu kabiliyetlerimizi paylaşıyor olmamız bizim memnuniyetimizin en büyük göstergesi. Nitekim 17 tekne az değil ve kısa sürede üretilmesi, teslimin de ön görülen süreden önce yapılıyor olması da bizi ziyadesiyle memnun ediyor” dedi.
Gemi inşa sektörünün yıllık ulaştığı ciro, 2,5 milyar dolara ulaştı. Kaldı ki bakım ve onarım ihracat sayılmadığı için oradaki rakam da çok büyük. Aslında görünen rakam, fiilen yaşanan rakamdan daha küçük. 2,5 milyar dolarlık bir cirodan bahsediyoruz ama normalde bunun çok üzerinde bir ciro elde ediliyor. 700 bin ton yıllık çelik işleme kapasitesi, bu 4,5 milyon dwt ton gemi inşaat kapasitesi anlamına geliyor ve 2 milyon dwt ton yıllık gemi havuzlama kapasitesine sahip bir ülke haline geldi. 21 milyon dwt ton bakım ve onarım kapasitesiyle dünyanın önde gelen üreticiler arasına girmiş durumdayız. Yine 26 yüzer havuz 10 da kuru havuz sayısıyla bu konuda da bence önemli bir rakama geldik. Gemi geri dönüşüm tesisleri de Türkiye’de 23’ü buldu. Çevreci bir şekilde dünyanın bu konuda ön gördüğü standartlara haiz olarak ülkemiz çok örnek bir konumda” diye konuştu.Mega yat üretiminde Türkiye 3’üncü sırada
Mega yat üretimi konusunda Türkiye’nin 3’üncü sırada olduğunu belirten Arslan, teslim edilen gemilerde kalitenin yüksek standartta olduğunu söyledi. Arslan, “Hiç kimse niye en iyisini, çok güzelini yaptın demez. Birilerinin ‘ya bu kadar lüks olmasına gerek var mı?’ demesine kulak tıkayın, boş verin, başkalarından farklı olacaksınız ki örnek olasınız. Bu sadece Katar’la sınırlı kalmasın, başka ülkelerle de kapasitemizi ve bu imkanımızı değerlendirelim” dedi.

“Bu yıl ilk 11 ay içerisinde 1 milyar doları geçtik”
İhracat rakamlarından bahseden Bakan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sadece geçtiğimiz yıl 970 milyon dolarlık ihracat yapmış durumdayız bu sektörde ama bakım, onarım ihracat sayılmadığı için bu rakam böyle, halbuki bu rakam bunun 3 veya 4 katı üstünde. Bu yıl ilk 11 ay içerisinde 1 milyar doları geçmiş bulunmaktayız. 1 milyar 60 milyon doların üstüne çıktık. İnşallah son ay içerisinde yapmış olduğumuz rakamlarla bu rakam yükselecek. Türk sahipli ticaret gemi filosu yaklaşık 4 kat artmış durumda. 8,8 milyon dwt tondan 23 milyona geldik. Bu çok önemli bir rakam. Türk deniz ticaret filosu dwt ton bazında dünya ticaret deniz filosundan 2 misli daha fazla büyümüş. Yüzde 110’undan fazla büyümüş. Dolayısıyla gerek yurt içi gemi botları, gerek sahil güvenlik gerekse de savunma sanayisinin geldiği nokta çok önemli ve gurur duyduğumuz bir nokta.”
Ares Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu ise, Katar ile yapılan anlaşmanın 3 farklı tipte olduğunu 24, 34 ve 48 metre boylarında toplam 17 karakol gemisi inşa edeceklerini dile getirdi. Teslimatını gerçekleştirdikleri tipe dair bilgiler de veren Kalafatoğlu, “Ares 150 Herkül OPV, 48 metre uzunluğunda ve 37 deniz mili hıza sahip. Dünyanın en süratli açık deniz karakol gemisi konumunda. FRP kompozit malzemeden üretilen gemi toplamda 245 ton ağırlığa sahip” diye konuştu. Türkiye’nin en büyük kompozit gövdeli gemisi olma özelliğine sahip olan Herkül 150 OPV’nin 9 bin 100 beygir güce sahip bir makine olduğunu dile getiren Kalafatoğlu, “Gemi, Arap Körfezi’nde görev yapacak. Bu bölgede çok sert deniz koşulları yok. Ancak, okyanusa da uygun bir yapıya sahip. Bu bakımdan çok yönlü bir gemi diyebiliriz” ifadelerini kullandı. Herkül 150 OPV, ikmal yapmadan 1600 deniz mili seyredebiliyor.
Herkül 150 OPV tipi karakol gemisinden toplamda 2 adet teslim edeceklerinin bilgisini veren Kalafatoğlu, “Toplamda 13 geminin teslimatını tamamladık. Halihazırda iş planının çok önündeyiz. Kısmet olursa tüm siparişleri teslim süresinden 18 ay önce tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

“Hayalim gerçekleşti”
Katar İçişleri Bakan Vekili Tuğgeneral Al-Khulaifi ise görevi boyunca sahil güvenlik hayali kurduğunu belirterek, Türkiye’nin bu hayalini gerçekleştirdiğini söyledi. Al-Khulaifi, “Görevim boyunca sahil güvenlik için filo kurma hayalim vardı. Bu hayalimi gerçekleştirmeden emekli olursam diye endişelerim vardı ama 2017’de bu hayalim gerçeğe dönüştü. Doha’da şu anda bu gemiler kullanılıyor. Son 3-4 teknemizi de teslim alacağız. Türk hükümetine ve firmasına teşekkür ediyorum” dedi.

Bunu Paylaşın