Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron’la görüştü

MDN İstanbul

Fotoğraf: İletişim Başkanlığı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Macron tarafından gelen talep üzerine gerçekleştirilen görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgesel konular ele alındığı bildirildi.

Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’deki gerginliğin sebebinin Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin bölgedeki meşru haklarının yok sayılması olduğunu söylediği ve Türkiye’nin kimsenin hakkında gözü olmadığını ancak kendi haklarını da kimseye yedirmeyeceğini belirttiği aktarıldı.

Tansiyonu düşürmek için diplomasi fırsatlarının değerlendirilmesi ve sürdürülebilir müzakere süreçlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan’ın, tüm sorunları masada konuşmak ve çözmek istediklerini dile getirdiği duyuruldu.

Fransa’dan da sağduyulu ve yapıcı bir tutum beklediklerini ifade eden Erdoğan’ın Türkiye-Fransa arasında istişare ve iletişim mekanizmasının sürekli olarak işletilmesinde fayda gördüğü kaydedildi.

Fransa tarafında Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada ise, görüşmede Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye konularının ele alındığı ve Macron’un Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin başlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği aktarıldı.

Açıklamada, Macron’un Türkiye ile GKRY arasında da buna benzer bir diyaloğun oluşması çağrısında bulunduğu, diyaloğa sürekli hazır olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında sağlam bir ilişkiye önem verdiği belirtildi.

Ayrıca, çözümün her birinin çıkarlarına saygı gösteren temele dayanması gerektiğini belirttiği iletildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın