Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir gece ansızın tepelerine ineriz

MDN İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan dönüşü gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda, “Teröre destek veren ülkelerin kesinlikle NATO’ya girmesine biz evet diyemeyiz,’’ ifadelerini kullanan Erdoğan ABD Kongresi’nde Türkiye’nin aleyhinde konuşan Yunanistan Başbakanı Miçotakis içinse “Muhatabım değildir,” dedi.

Finlandiya ve İsveç’le  Türk heyetinin yapmış olduğu görüşmelerin beklenen düzeyde olmadığını söyleyen Erdoğan, “Bunların beklentisi var fakat Türkiye’yle ilgili atmaları gereken adımları atmadıkları gibi, bu görüşmeleri yaptığımız süreç içerisinde hâlâ bunlar, özellikle İsveç, Stockholm’ün caddelerinde teröristleri gezdiriyor, kendi polisleriyle onları güvence altına alıyor. Hatta görüşmeyi yaptıkları günün akşamında İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim denen teröristi konuşturarak bize her türlü yanlışı yaptıkları gibi, F16 meselesinde vesaire yine olumsuz tavırlarını, yaklaşımlarını sürdürüyorlar. Bunlar dürüst değiller, samimi değiller. Bir güvenlik teşkilatı olan NATO’da bu tür teröristleri bağrına basan, bu tür teröristleri kucağında besleyen ülkelerle ilgili biz geçmişte yapılan yanlışın tekrarını yapamayız,” diye konuştu.

‘Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin başında olduğu sürece NATO’ya girmelerine izin veremeyiz’
Yunanistan’ın geçmişte NATO’dan çıktığını ve zamanın Türkiye yönetiminin Yunanistan’ın tekrar NATO’ya girmesinin yolunu açtığını belirten Erdoğan, “Yunanistan da aynı şeyleri söylüyordu, herhangi bir şeyin olmayacağını söylüyordu. Bakın şu anda Yunanistan’ın Avrupa’ya 400 milyar avro borcu var, fazlası var azı yok. 5+4 yani 9 tane şu anda Amerika’nın Yunanistan’da üssü var. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor, bu üsler niye var? Söyledikleri şu, ‘Rusya’ya karşı’. Yalan, dürüst değiller. Bütün bu olanlar karşısında bunların Türkiye’ye karşı takındıkları tavır ortada. İşte geçen gün Miçotakis’e ne yaptılar? Amerika’da Temsilciler Meclisi ve Senato’nun kapısını açtılar, orada konuşturdular. Bu konuşmasında alkışladılar mı? Alkışladılar. Bütün bu olaylarda tekrar F16’lar gündeme getirildi mi? Getirildi. Biz şuna inanıyoruz, Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz. Bu delikten bizi bir kere soktular, bir daha sokturmayız. Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin başında olduğu sürece, teröre destek veren ülkelerin kesinlikle NATO’ya girmesine biz evet diyemeyiz,” dedi.

Her şeyden önce Rusya’nın bu işlere olumlu bakmadığını söyleyen Erdoğan, “Özellikle Finlandiya konusu Rusya için rahatsız edici. Niye? Çünkü sınır. Sınır ülke olduğu için de bir defa Finlandiya’nın NATO’ya girmesine hiç sıcak bakmıyor. Aslında İskandinav ülkelerinin hiçbirinin NATO’ya girmesine Rusya sıcak bakmadı. Bizim gönlümüzden geçen o ki şu anda Rusya-Ukrayna arasındaki bu savaş bir an önce barışla nihayete ersin, fakat görünen o ki her geçen gün bu iş daha da olumsuz bir şekilde devam ediyor. Pazartesi günü gerek Rusya gerekse Ukrayna’yla telefon görüşmelerim olacak. Tarafları diyalog ve diplomasi kanallarını işletmeleri yönünde teşvik etmeyi sürdüreceğiz,” ifadelerini kullandı.

‘Bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz’
Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye karşı yapılabilecek en ufak bir saldırıyı cevapsız bırakmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Suriye’nin kuzeyinde malum terör örgütlerinin odaklanma noktaları var. Bu odaklanma noktaları, Suriye’nin kuzeydoğusundan kuzeybatısına kadar bütün o bölgelerde mevcut. Başta ABD olmak üzere tüm koalisyon güçleri maalesef bu terör örgütlerine ciddi mânâda silah, araç, gereç, mühimmat yardımı yapıyorlar ve bunu hâlâ devam ettiriyorlar. ABD buraya binlerce tır bu yardımları yaptı. Kime yapıyor? PKK, YPG, PYD terör örgütlerine. Hepsine bu yardımlar yapıldı, hâlâ da devam ediyor. Hatta bunlara bölgede eğitim de veriyorlar. Şimdi, bu gerçekler ortada dururken biz hâlâ bunları görmezlikten mi geleceğiz? Nasıl ki Kuzey Irak’ta PKK’ya ve PKK’nın adeta yavrucuklarına karşı yaptığımız operasyonlar var, aynı durum Suriye için çok daha geçerli, çok daha önemli. Her zaman söylediğim gibi, bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz. Biz şehitlerimizin bedelini bunlara ödetmeyecek miyiz? İşte iki günde yaklaşık 30 civarında teröristin işini bitirdik. Kuzey Irak’takilerle beraber şu anda 100’ün üzerinde teröristi etkisiz hale getirdik. Bu süreç devam edecek, bırakamayız. Terörizmin ve teröristlerin kökünü kazıyacağız,” dedi.

‘Miçotakis muhatabım değildir’
Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’ni kaldırdıklarını ve bunda sonra Miçotakis’i muhatap almayacağını kaydeden Erdoğan, “Niye? Ben siyaseti şahsiyetli bir şekilde yürüten insanları muhatap alırım. Benimle konuşacaksın, yemek yiyeceğiz, ‘üçüncü ülke veya şahısları aramıza koymayalım’ diyeceğiz, bunun sözünü vereceksin; ondan sonra 15 gün geçecek, ABD’ye gideceksin, Amerikan Kongresi’nde Türkiye’nin aleyhinde konuşma yapacaksın. Neymiş? Oradan alacağı alkışlar için. Kusura bakma. Bizim bunlarla yapacağımız bir şey yok. Bu denli silahlanma şu, bu, vesaire. Bu süreci işletenlerle yapılacak bir şey yok. Yapacağımız tek şey var, bize dost olana dostuz ama bir defa şunu iyi bilsinler ki bize düşman nazarıyla bakanlarla da biz gereğini yaparız,” dedi.

İlginizi çekebilir:    Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ABD ziyareti

Dendias’tan provokatif Ayasofya paylaşımı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias Nikos İstanbul’un Fethi’nin 569’uncu yıl dönümünde 2020 yılında 86 yıl aranın ardından 25 Temmuz 2020’de yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi hakkında provakatif bir açıklamada bulundu. Twitter üzerinden bir paylaşımda bulunan Dendias, “Ulusal hafızamız için kötü bir gün. Bugün Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ayasofya’nın, İmparatorluk Kapısı’ndaki vandalizm gibi camiye çevrilmesi, tarihe saygı duyan herkesi üzüyor,” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Dendias’a cevap
Milli Savunma Bakanlığı (MSB)’ndan Dendias’ın provokatif açıklamalarına cevap geldi. MSB tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, “569 yıl önce fethedilen İstanbul’a Roma İmparatorluğu’nun veya Bizans’ın hayalini kurarak bakmak kuruntudan ibarettir. 1000 yıl öncesine özlem duyanlar kimin yayılmacı, kimin barışa engel olduğunu açıkça ortaya koymaktadır,” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamanın devamında, Ayasofya’nın Türk milletinin koruması altında olduğu belirtilirken, “Yüzyıllar boyunca cami olarak kullanılan Ayasofya 1453’ten bu yana Türk milletinin koruması altındadır. Ayasofya için güya üzülenlerin, 1500’lü yıllardan kalan ve her biri kültürel birer miras olan Yunanistan’daki camilerin yıkılarak yerine sinema ve sergi salonu, konaklama yeri, depo yapılmasına karşı çıkmaması da iki yüzlülükle bile açıklanamayacak kadar vahim bir durumdur. Müslümana ölünce mezar yeri bile vermeyen Yunanistan yönetimi, kendi halkını ham hayallerle kandırıp, kendi çıkmaz gerçeklerini örtmeye çalışmaktadır. Güneş balçıkla sıvanmaz. 569 yıl önce İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’ı ve kahraman ordusunu rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz,” denildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın