ÇUDGMM, NATO’dan onay alarak çok uluslu statüye sahip oldu

MDN İstanbul

Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi, NATO makamları ve üye devletler tarafından onaylandı.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2012 yılında faaliyete geçen Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (ÇUDGMM), bu yılın Şubat ve Mayıs aylarında icra edilen konferanslar sonrasında NATO makamları ve üye devletler tarafından onaylandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın internet sitesinde bugün açıklanan ve 18 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen imza töreni ile NATO akreditasyonuna yönelik önemli bir aşama daha geçilerek Merkez, çok uluslu statüye sahip oldu.NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (ACT) Norfolk, ABD’de gerçekleşen mutabakat muhtırası imza törenine Merkez’in sponsor ülkeleri; Romanya, Yunanistan, NATO Müttefik Transformasyon Komutanlığı (ACT) ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri katıldı.

Mutabakat Muhtırası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen yetkiye istinaden Türkiye Cumhuriyeti adına Tümamiral Yankı Bağcıoğlu ile Romanya, Yunanistan ve NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (ACT) temsilcileri arasında imzalandı.

Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi’nde, NATO çerçevesinde stratejik ve operatif seviyede Deniz Güvenlik Harekâtına yönelik çalışmalar yapılacak.

NATO’da bir marka olmayı hedefleyen Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi’nde hâlihazırda; Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan ve Katar Deniz Kuvvetleri/Sahil Güvenlik Komutanlıklarından personeller altışar aylık periyodlarla görev yapmakta.

İmza altına alınan mutabakat muhtırası sonrasında 2019 ve 2020 yıllarında 2 Yunan, 1 Romen, 1 İspanyol ve 1 Portekizli personelin daha kısa sürede İstanbul’daki Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezine katılması planlandı.

Bunu Paylaşın