Covid-19 sonrası kruvaziyer gemi sökümlerinde patlama yaşandı

MDN İstanbul

Fotoğraf: Reuters
Covid-19 salgınından bu yana İzmir Aliağa’da 5 adet kruvaziyer gemisinin sökümü yapıldı. Bu durum bölgede iş patlaması yaşanmasını sağladı.

Salgının başlangıcından bu yana kruvaziyer taşımacılığı en çok etkilenen sektörlerden birisi oldu. ABD, Mart ayında demirlemiş olan bütün yolcu gemilerinin yelken açmasını yasakladı.

İngiliz haber ajansı Reuters’a açıklamarda bulunan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Kamil Önal, salgından önce Türkiye’deki gemi söküm tesislerinde genellikle kargo ve konteyner gemilerinin söküldüğünü belirtirken, ‘‘Pandeminin ardından yolcu önemli bir sayıda yolcu gemisi rotasını Aliağa’ya çevirdi. Kriz sektörümüzün büyümesine neden oldu. İş bulamayan kruvaziyer gemileri sökmeye yönlendirildi,’’ dedi.

Bir kruvaziyer gemisinin sökülmesi için yaklaşık 2 bin 500 kişinin ekipler halinde 6 ay boyunca çalışması gerektiğini aktaran Önal, tersaneler olarak Ocak ayındaki 700 bin tonluk sökülmüş çelik hacmini yıl sonuna kadar 1,1 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Krizi fırsata çevirmeye çalıştıklarını söyleyen Önal, otel operatörlerinin yararlı malzemeleri almak için tersanelere geldiklerini ve bu sayede metal olmayan donanımların bile çöpe gitmediğini aktardı.

Aliağa’ya gelen kruvaziyer gemileri İngiltere, İtalya ve ABD’den geldiği açıklandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın