Covid-19 karbon salınımlarını azalttı

MDN İstanbul

Koronavirüs nedeniyle azalan nakliye faaliyetleri 2020 yılında küresel nakliye karbon salınım oranlarında yüzde 1’lik bir düşüş yaşanmasını sağladı.

Sonuçlar denizcilik analiz şirketi Marine Benchmark’in yayımladığı verilere dayanıyor. Aslında tanker, konteyner ve dökme yük gemilerinin toplam CO2 emisyonu konteyner taşımacılığında yüzde 2,4’lük düşüşe rağmen toplamda yüzde 1,2 oranında artmış durumda.

Küresel anlamda bakıldığında ise daha küçük sektörlerdeki yaşanan düşüşler toplamda bir gerilemeyi sağlamış durumda. Özellikle kruvaziyer sektörünün neredeyse kapanma durumuna gelmesiyle bu alanda yüzde 45’lik rekor bir salınım gerilemesi yaşandı. Benzer gerileme büyük talep düşüşleri yaşanan feribot, RoRo ve araç taşıyıcılarında da görülüyor.

karbon

Şirket, yaşanan bu gerilemenin küresel taleplerde yaşanan artış sonrası 2021 senesinde güçlü bir nakliyenin yaşanacağını ve bu durumun aldatıcı olabileceğini belirtiyor.

Marine Benchmark, yapılan hesaplamaların gemilerin tükettiği karbon içerikleri üzerinden hesaplandığını açıkladı.

Gemilerin gerçek yakıt tüketimini belirlemek çok faktörlü olarak hesaplanmalıdır. Gövde, motor ve pervane tasarımı, geminin deplasmanı, hız, kirlenme ve meteorolojik koşulların hepsi yakıt tüketiminde etkilidir.

Şirket, tescilli algoritmalarının ana ve yardımcı motorların gemi yakıt tüketimini tüm bu faktörleri baz alarak tahmin ettiğini ve 10 yılı aşkın süredir IMO’ya bağlı tüm gemiler için saatlik  AIS verilerinden faydalandıklarını belirtiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın