Covid-19 gemi siparişlerini olumsuz etkiledi

MDN İstanbul

Covid-19 nedeniyle yeni gemi inşa sözleşme sayılarının yarı yarıya azalması, kuru dökme yük, tanker ve konteyner gemilerinin toplam sipariş oranlarını son 17 yılın en düşük seviyesine çekti.

BIMCO tarafından açıklanan raporda özellikle kuru yük ve konteyner gemilerinin sipariş oranlarının hızlı bir şekilde düştüğü görülüyor.

Kuru yük gemilerinin toplam sipariş 63,4 DWT ile 12 ay öncesine oranla yüzde 34,7 daha az durumda ve 2004 senesinden bu yana en düşük seviyesinde.

Konteyner gemilerinin sipariş oranı da son 12 ay öncesine göre yüzde 10,3 azalarak 2003 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.

Son 20 yılda konteyner ve kuru yük siparişlerine oranla oldukça düşük seviyede olan tanker siparişlerinde keskin düşüşler yaşanmadı. Ham petrol tankerlerinin ve petrol ürün tankerlerinin sipariş oranları 12 ay öncesine oranla sırasıyla yüzde 4,2 ve yüzde 12’lik düşüş yaşayarak 36,3 milyon DWT ve 12,1 milyon DWT seviyelerinde kaldılar.

Yeni gemilere olan talebin azalması ile beraber gemi söküm oranlarında da artış gözlemlendi. Haziran ve Temmuz aylarında Nisan ayına oranlar yüzde 400’lük bir artış oranıyla 12 ay öncesine göre 1,2 milyon DWT artarak 1,8 milyon DWT’ye ulaştı.

Söküm oranlarında ki artışa ve gemi siparişlerindeki azalmalara rağmen filolar büyümeye devam ediyor. Bunun sebebi de teslimat hacimlerinin söküm hacimlerinden oldukça fazla olması.

Kuru yük filosu ilk kez 900 milyon DWT’yi aştı (3 Ağustos itibariyle 901,67) ve yılın başından bu yana yüzde 2,6 oranında büyüdü. Ham petrol ve petrol ürünü tanker filoları, sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1,7 ile büyüme oranında kuru yük filosunu takip ettiler. Konteyner nakliye filosu ise yılın başından bu yana yüzde 1,2 oranında büyüyerek son sırada kaldı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın