CNR Yacht Festivali’ni, 25 binin üzerinde denizsever ziyaret etti

MDN İstanbul

Her yıl birbirinden farklı deniz araçları etkinliklerine sahne olan ülkemizde bu yıl düzenlenen CNR Yacth Festival, İstanbul’un en büyük yat limanı Ataköy Marina Mega Yat Limanı’nda deniz tutkunlarını bir araya getirdi.

CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık tarafından DENTUR işbirliği ile organize edilen; dünya markalarını temsil eden firmaların yanı sıra en prestijli yerli üreticileri de misafir eden festivalde kategorilerinin en iyisi olan mega yat, tekne ve yelkenlilerin yanı sıra şişme botlar, deniz motorları ve başlangıç tekneleri sergilendi. 5 bin ila 35 milyon lira arasında değişen teknelerin görücüye çıktığı festivali 25 binin üzerinde denizsever ziyaret etti.

Yatlar, tekneler ve deniz botlarının şovları ilgi gördü
100’ün üzerindeki markanın yeni nesil deniz araçlarını sergilediği festival, son model tekne lansmanlarına da sahne oldu. Türk denizcilik sektörünün geleceğini şekillendiren CNR Yacht Festival’de sektörün tüm aksesuar ve ekipmanları görücüye çıktı. Festival; su sporları, rüzgâr sörfü, kürek, dalış, jetski ve flyboard gösterileri gibi çok sayıda etkinliğe de ev sahipliği yaptı. 5 günde binlerce denizseverin hayalini gerçekleştiren festivale yurtdışından ilgi büyük oldu. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin öncülüğünde Türkiye’ye gelen Meksikalı otelcilik şirketi GRUPO PRESIDENTE’nin CEO’su Braulio Antonio Arsuaga Losada, beraberindeki ekip ile birlikte festivalde sergilenen gulet ve yatları inceledi.

Festivalin açış konuşmasını gerçekleştiren CNR Holding CEO’su Ali Bulut, Şubat 2020’de 15’inci kez düzenleyecekleri CNR Avrasya Boat Show’un ilk kez 120 bin metrekarelik alandaki 8 salonun tamamını doldurarak kendi içinde bir rekora imza atacağını belirtti.

Bulut, bu fuarın eksik kalan bir yönünün deniz ayağı olduğunu ifade ederek, “Şubat ayında Ataköy Marina Mega Yat Limanı’nda CNR Avrasya ‘nın deniz ayağını da yapacağız. Hem karada hem de denizde yapılan dünyanın en büyük fuarı olmaya aday olacağız,” dedi.

CNR Yacht Festival’i denizciliği ve deniz tutkusunu 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de yaymak için düzenlediklerini vurgulayan Bulut, “CNR olarak, deniz ve yat fuarlarını sadece ticari değil, aynı zamanda bir sorumluluk olarak görüyoruz. 16-20 Ekim tarihleri arasında 50 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak festivalimizde her bütçeye uygun yüzlerce tekne ve deniz aracı sergileniyor. Festival süresince deniz sporlarıyla ilgili çok sayıda etkinlik de gerçekleştiriliyor,” şeklinde konuştu.

‘‘Denizcilik Bakanlığı’na ihtiyacımız var’’
Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Sirkecioğlu da sahibi Türk olup yabancı bayrak taşıyan teknelerden Türk bayrağına geçenlerin sayısının 6 bin 500’ü aştığını belirterek, “Son 2 senedir Ege Denizi’nde dolaştığınızda, teknesiyle orantısız büyüklükte Türk bayrağı takarak dolaşan tekneler görürsünüz. Bu insanı çok gururlandırıyor.
Tekne sahiplik oranı ülkemizde çok düşük. Türkiye’de 834 kişiye bir tekne düşüyor. Denizciliğimizi geliştirmek için hepimizin çok çalışması lazım. Bunun geliştirilmesi için Denizcilik Bakanlığı’na da ihtiyacımız var,” değerlendirmesini yaptı.

“Mega yatların boyu uzadıkça yerlilik oranı artıyor”
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, yat ve ekipmanları ihracatının Türkiye’nin önemli ve prestijli ihracat unsurları arasında yer aldığına işaret etti. Seven, birliğe bağlı 970 firmanın 2018 yılında 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, “Bu 1 milyar dolarlık ihracatın arasında 180 milyon dolarlık yat ihracatı da bulunmaktadır. 2019 Eylül sonu itibarıyla da 725 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Yat ihracatı da 92 milyon dolardır. Bizim için yat inşası önemli. İstihdam, katma değer üretiliyor, yerli ekipman, malzeme ve işçilik oranları yüksek tutarlarda. Boyu 24 metrenin üzerinde olan mega yatlarda, yerli girdi ve yerli işçilik oranları yüzde 65’lere kadar ulaşıyor. Küçük boylarda ise bu oran yaklaşık yüzde 50-50,” dedi.

Bunu Paylaşın