CMA CGM ve Şangay Limanı’ndan cold ironing yatırımı

MDN İstanbul

Fransız denizcilik devi CMA CGM Group ve Şangay Limanı kıyıdan bağlantı kurma anlamındaki ‘cold ironing’ teknolojisinin kitlesel ölçekte kullanımını geliştirmek için uzun vadeli stratejik bir işbirliğine imza attı

Anlaşma şartlarına göre ortaklar Şangay Limanı’ndaki konteyner gemileri için karadaki güç kaynağının kullanımı üzerinde çalışacak. Anlaşmanın imzalanmasından sonra, Şangay Limanı’na uğrayacak gerekli teçhizatla donatılmış tüm CMA CGM konteyner gemileri sistematik olarak karadaki elektrik bağlantısını kullanacak.

CMA CGM’nin açıklamalarına göre cold ironing; kükürt oksit, partikül madde ve nitrojen oksit emisyonlarını ortadan kaldırarak hava kalitesini önemli ölçüde artırırken aynı zamanda gürültü kirliliğini de azaltıyor.

Kasım 2022’nin sonlarında, CMA CGM Group ve SIPG Group’un 13,982 TEU konteyner gemisi APL FULLERTON’u ve diğer birkaç gemiyi içeren, Şangay Limanı’ndaki Yangshan Terminali’nin tesislerinin teknik denemesi başarıyla tamamlandı.

2022 yılı sonuna kadar Şangay Limanı’na uğrayan 13 CMA CGM gemisi karadaki elektrik kaynağına bağlanacak ve 2023 ortalarında bu sayı artarak 50’ye ulaşacak .

CMA CGM’nin en yeni gemileri artık cold ironing kullanmak için gereken teknolojiyle donatılırken şirket, diğer konteyner gemilerinin de karadaki bir güç kaynağını kullanabilmesi için kapsamlı bir güçlendirme programı yürütüyor.

CMA CGM Çin CEO’su Ludovic Renou, “CMA CGM kararlılıkla gemilerimizde çevreye daha duyarlı çözümler kurmaya kararlı, Grup cold ironing’i destekliyor ve filomuzu buna göre donatmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yapılan işbirliği, Mart 2022’de Şangay’da gerçekleştirilen LNG eş zamanlı operasyonu (SIMOPS) kapsamında başarılı bir biçimde gerçekleşen yakıt ikmalinin ardından gerçekleşti.

Hedef: Net sıfır karbona ulaşmak 

CMA CGM Grubu, 2050 yılına kadar net sıfır karbona ulaşmayı taahhüt ediyor ve nakliye ve lojistikte enerji geçişini hızlandırmayı amaçlıyor.

2026 yılı sonunda, CMA CGM Group’un filosu çeşitli boyutlarda 77 LNG ile çalışan gemiden oluşacak. Çift yakıtlı motorlarla donatılmış ve LNG ile çalışan 32 “biyo ve e-metan kullanımına hazır” gemi hâlihazırda hizmette. Bu gemilerde konuşlandırılan motorlar, bir karbon-nötr yakıt kaynağı olan biyo ve e-metan kullanma teknik kapasitesine sahip durumda.

CMA CGM Group, eylül ayında yaptığı açıklamada enerji dönüşümünü hızlandırmak ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için beş yıl sürecek toplamda 1,5 milyar Euro’luk bütçeyle desteklenen bir enerji fonu oluşturulduğunu duyurdu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın