ClassNK Türk Komitesi Başkanı Ergenç: IMO’nun yakıt kuralı ile ilgili konferans hazırlığı içerisindeyiz

MDN İstanbul

Cihan Ergenç
ClassNK’in 16’ncı Türk Komitesi toplantısı 12 Haziran 2019 tarihinde Çırağan Palace Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıda, Er Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihan Ergenç, ClassNK Türk Komitesi Başkanlığı görevini Yalçın Sabancı’dan devralmıştı. ClassNK Türk Komitesi Başkanı olmanın onursal bir görev olduğunu belirten ve teknik, idare ve gemi dizaynı konusu gibi birçok hususta üyelerinden gelecek her türlü projeye açık olduğuna dikkat çeken Ergenç, “ClassNK üyelerinin, geliştirdikleri projelerden destek alması mümkündür. Bu kapsamda, gelen projeleri olgunlaştırıp hem sektöre hem de ClassNK üyelerine eğitim gibi, teknik gibi her türlü katkıda bulunmak istiyorum. Üyelerimiz ClassNK’nin olanaklarından faydalanmak istiyorsa, özellikle proje üretimi konusunda ClassNK’ye talepte bulunması gerekiyor” dedi.
Başkan olmanın sağladığı avantajlara dikkat çeken Ergenç, ‘‘Özellikle klaslama konusunda yeni gelecek kurallar ve değişikliklerle ilgili birçok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Bu çerçevede geniş bir etki alanının doğduğunu düşünüyorum. Özellikle, IMO’nun 0,5 yakıt kuralı ile ilgili armatörler, bunkerciler ve devletler hazır değil. Bu konudaki gelişmeleri değerlendirmek üzere Yaşar Canca, İbrahim Kontaytekin, Serdar Atukeren ve ben dörtlü bir komite oluşturduk. Yüzde 0,5 sülfür kuralının yürürlüğe girmesine altı ay gibi bir süre kaldı ve 70 bin geminin böyle bir sürede tanklarının temizlenmesi bile teknik olarak mümkün değil. Bu işin her boyutunu daha derinlemesine inceleyip, kendi aramızdaki bilgi düzeyini daha yukarı çıkarmak adına bir konferans hazırlığı içerisindeyiz. Bunu da en geç 1 ay içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu konferansla sorunların, yakıt konularının, ana makina ve jeneratörlerin teknik ihtiyaçlarının, seperatörlerin revizyonu gibi konuların daha da derinine inmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
ClassNK, 14 Haziran 2019 tarihinde Çelik Gemilerin İncelenmesi ve İnşa Edilmesine İlişkin Kurallar Rehberi’nde bazı değişikliklere gitti. Söz konusu değişiklikler, araştırma ve geliştirme projelerinden gelen en son sonuçlar, hasar araştırmalarından gelen geri bildirimler gibi birçok değişkenden gelen düzenlemeler neticesinde oluşturuldu. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ergenç, “Standartlarımız, ne kadar yukarı çekersek o kadar iyi, gemi dizaynı, planlama, software gibi birçok konuda bu tarz düzenlemeler önem arz ediyor. Bu değişiklikler hem sektöre hem de iş güvenliği konusundaki çalışmalara da önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu. Diğer taraftan yazılım güvenliği konusu ile ilgili çalışmaların Teknik Komite’nin gündeminde olduğunu ifade eden Ergenç, “Biz bu konuda ClassNK ve Türk Armatörler Birliği olarak bir çalışma yaptık. Bu çok önemli bir konu, bu konuda armatörlerin daha fazla bilinçlenmesi lazım. Bu hususta çok ciddi bedeller ödendi. Siber ataklarla gemilerde ciddi mağduriyetlerin yaşandığını görüyoruz. Özellikle teknolojik gelişmeler arttıkça, gemilerdeki internet erişim hızı da artıyor. Bu durum beraberinde kötü sonuçlar da doğurabiliyor. Özellikle siber saldırılar genelde yüksek hızlı erişimlerin olduğu lokasyonlarda daha fazla görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Denizcilik sektörünün son yıllarda hızlı bir değişim süreci içerisinde olduğu ve bu durumun sektörde birçok unsura da yansıdığını ifade eden Ergenç, “Son 25-30 yıldır dünyada her şey çok çabuk bir şekilde değişmeye başladı. 30 yıl önceki standartlarla bugünkü standartlar çok farklı. Hatta standartlar bile değişti, herkes günün şartlarına adapte olmak zorunda. Eğer bu şartlara adapte olmazsanız yok olursunuz. Yaşanan bu değişimlerin klas topluluklarına da yansıdığını görüyoruz. Bu kurumlar, değişime paralel olarak kendilerini geliştirmek mecburiyetinde kaldılar. Ayrıca, biz armatörleri de bu süreç içerisinde oldukça zorladılar ve zorlamaya da devam ediyorlar. Her gün yeni kurallar geliyor, bu kuralları koyduran ve takip eden taraf da klas kuruluşları. Bizim armatörlüğe başladığımız 1990 yılında 15 tane sertifikamız vardı, bunların bir kısmı tek sefer verilen sertifika iken 10 tanesi de aktif ve güncellenmesi gereken sertifikalardan oluşuyordu. Şu anda sertifika sayımız 140’ı geçti. Yani 125 adet yeni kural ve yeni profesyonellikler eklendi. Bu çerçeveden baktığımız zaman klas topluluklarının da önemi gün geçtikçe artıyor” dedi.
Bunu Paylaşın