Çin’de yeniden karantina endişeleri

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına devam edeceği endişeleri ve İngiltere tahvil piyasasında süren belirsizliklerle negatif bir seyir izlenirken gözler bugün açıklanacak ABD’nin eylül ayı TÜFE verilerine çevrildi. karantina

Faiz artırımları bir süre daha devam edecek
ABD’de dün açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), eylülde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 8,5 artarak beklentileri aştı. karantina

Enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret eden verinin ardından Fed Açık Piyasa Komitesi’nin 20-21 Eylül’de düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar da enflasyonun düşürülmesi için faiz artırımlarının bir süre daha devam edeceğini ortaya koydu.

Yetkililerin, Fed’in fiyat istikrarı ve maksimum istihdam hedeflerini başarmak için daha sıkı bir politika duruşuna geçilmesi ve ardından bu duruşun sürdürülmesi gerektiği kararına vardığı aktarılan tutanaklarda “Pek çok yetkili, enflasyonu düşürmek için çok az önlem almanın maliyetinin, çok fazla önlem almanın maliyetinden daha büyük olabileceğini vurguladı.” denildi.

Tutanaklarda ayrıca yetkililerin politika ayarlamalarının kümülatif etkilerini değerlendirirken bir noktada faiz artırımlarının hızını yavaşlatmanın uygun olacağı konusunda anlaştığı aktarıldı.

Küresel piyasalar ABD’nin enflasyon verilerini bekliyor
Analistler, piyasaların artık Fed’in politikasından dönmeyeceği konusunda ikna olduğunu, bundan sonraki süreçte faiz artırımlarında 75 baz puandan 25-50 baz puana geçişin ne zaman gerçekleşeceğine odaklanıldığını söyledi.

Bu noktada en büyük sinyalin bugün açıklanacak eylül ayı TÜFE verisinden geleceğini aktaran analistler, beklenti üzeri gelen bir verinin piyasa fiyatlamalarını daha da bozabileceğini söyledi.

Lagarde: AB resesyonda değil
Avrupa tarafında enerji krizi, resesyon endişeleri ve İngiltere Merkez Bankası’nın tahvil alımlarına yönelik belirsizlikler fiyatlamalara yön veren temel gelişmeler olmaya devam ediyor.

Dün Alman hükûmeti, 2022 için yüzde 2,2’lik büyüme beklentisini yüzde 1,4’e çekerken gelecek yıl için resesyon öngördü. Buna karşın Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bölge ekonomisinin hâlâ büyüdüğünü ve resesyonda olmadığını söyledi.

İngiltere tahvil piyasalarında yaşanan hareketlilik de gündemin odağındaki yerini korurken BoE’nin günlük tahvil alım programını enflasyona endeksli tahvilleri de kapsayacak şekilde genişletmesinin ardından düşen uzun vadeli tahvil faizleri, yeniden yükselişe geçti.

Programın uzatılıp uzatılmayacağına dair haber akışının yanı sıra artan jeopolitik riskler, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler ve para politikalarına yönelik belirsizliklerle İngiltere’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,63’le 14 yılın zirvesini görmesinin ardından yüzde 4,42’de dengelendi. Cuma günü sona erecek tahvil alım programının uzatılmaması durumunda, emeklilik fonları 2 gün içinde pozisyonlarını ayarlamak zorunda kalacak.

Gazda tavan fiyatta anlaşma sağlanamadı
Enerji krizine ilişkin haber akışının da yakından takip edildiği bölgede dün Avrupa Birliği üyesi ülkeler, ortak gaz alımı konusunda uzlaşırken gaza tavan fiyat getirilmesinde anlaşma sağlayamadı.

Rusya, Avrupa’ya enerji sevkiyatına hazır
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de enerji piyasalarındaki durumun müdahalelerle çözülemeyeceğini belirterek “Rusya, kışın dahil Avrupa’ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında. Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez.” ifadelerini kullandı.

Çin’de karantina endişeleri
Asya tarafında, yeni tip koronavirüs salgını kapsamında “sıfır vaka” politikasını benimseyen Çin’in Şanghay kentinde artan vaka sayıları, karantina endişelerini beraberinde getirdi.

Dolar/TL 18,58’den işlem görüyor
İç piyasalarda dün güne yükselişle başlayan ve küresel çapta azalan risk iştahının etkisiyle kapanışa yakın düşüşe geçen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,51 değer kaybıyla 3.517,75 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün 18,56 ile önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinden günü tamamlamasının ardından, bugün bankalar arası piyasanın açılışında 18,58’den işlem görüyor.

Enflasyon mu resesyon mu?
Analistler, yoğun veri ve haber akışı ile piyasalardaki enflasyon ve resesyon ikileminin arttığına işaret ederek merkez bankalarının agresif politikalarına devam edeceği beklentileri ve tahvil piyasasındaki belirsizliğin risk iştahının düşük seyretmesine neden olduğunu söyledi.

ABD’de başlayan 3’üncü çeyrek bilanço dönemi ile hisse ve sektör bazlı hareketliliğin öne çıkabileceğine işaret eden analistler, veri gündeminde ise ABD ve Almanya’da enflasyonun öne çıktığını ifade etti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3,450 puanın destek, 3,620 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda bugün
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, eylül ayı TÜFE
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

AA

Bunu Paylaşın