Çin, uzaktan algılama özelliğine sahip “Yaogan” sınıfı yer gözlem uydusunu uzaya gönderdi. Batılı kaynaklar ise uydunun kullanım amacı hakkında farklı spekülasyonlar bulunuyor
Çin’e ait haber ajansı Xinhua’nın yaptığı habere göre, “Yaogan-42 01” uydusu, Long March 2D roketiyle Sıçuan eyaletindeki Şiçang Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.
Uydunun, fırlatılışının ardından planlanan yörünge konumuna yerleştiği bildirildi.
Fırlatma, Long March roketleriyle gerçekleştirilen 515’inci taşıma görevi oldu.
Uzaktan algılama özelliğine sahip optik uyduların, kadastro, hasat takibi, çevre yönetimi, meteorolojik tahmin, uyarı ile afet önleme ve giderme çalışmaları için kullanıldığı belirtiliyor.
Bazı Batılı kaynaklar, Yaogan sınıfı uyduların askeri istihbarat amaçlı olduğunu, Çin Halk Kurtuluş Ordusunun uzay, siber ve elektronik harpten sorumlu Stratejik Destek Gücü tarafından kontrol edildiğini öne sürüyor.
Çin Havacılık ve Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi (CASC) kalkıştan yaklaşık yarım saat sonra fırlatmanın başarılı olduğunu doğruladı ve yükün bir Yaogan-39 uydusu olduğunu açıkladı. Fırlatmanın parçası olan 4 uydu, 35 derece eğimli kabaca dairesel 495 kilometre irtifa yörüngelerinde izlendi.
Bu fırlatma CASC’nin bu yılki 30. fırlatmasıydı ve devlete ait uzay şirketinin 60’tan fazla fırlatmayla 200’den fazla uzay aracı fırlatma planlarının yarısına tekabül ediyor. Fırlatmanın Çin’in 2023’teki 43. yörünge görevi olması da ülkenin gelişmekte olan ticari sektörünün artan rolünü vurguluyor.
Pazar günü gerçekleşen fırlatma Yaogan uydularının 26 Temmuz (Yaogan-36 Group 05), 31 Ağustos (Yaogan-39 (01)), 6 Eylül (Yaogan-33 (03)) ve 10 Eylül (Yaogan-40 (01)) tarihlerinde fırlatılmasını takip etti.
AA