Çin ticaret anlaşmazlıkları için ABD’ye çağrıda bulundu

MDN İstanbul

Çin, Washington yönetimine, dış ticaret anlaşmazlıklarını çözmek üzere imzalanan “Faz 1” anlaşmasının uygulama evresinde, ilave gümrük tarifesi artışlarını ve ticari yaptırımları kaldırma çağrısında bulundu.Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng yaptığı açıklamada, Çin tarafının anlaşmanın hayata geçirilmesi için gereken çabayı gösterdiğini vurguladı.

İki tarafın ticaret alanında işbirliğini geliştirebilmesine yardımcı atmosfer ve koşulların yaratılması gerektiğini vurgulayan Sözcü Gao Fıng, ilave tarife artışı ve yaptırım uygulanmamasını istedi.

Faz-1 anlaşmasının Covid-19 salgını, durgunluk ve tedarik zincirindeki aksaklıklara rağmen küresel ekonomi üzerinde olumlu etki yarattığını ifade eden Gao Fıng, anlaşmanın hem taraflara hem de dünyaya fayda sağladığını belirtti.

Devlet teşvikleri DTÖ kurallarına uygun
Öte yandan Gao Fıng, Çin’in ekonomik başarısının devletin müdahalesine dayandığı savının doğru olmadığını, Çin’in Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)’ne katılmasından bu yana, Teşvikler ve Dengeleyici Tedbirler Anlaşması ile yasaklanan hükûmet teşviklerini tamamen kaldırdığını, mevcut teşviklerin DTÖ kurallarıyla uyumlu olduğunu kaydetti.

Çin’in son 40 yıldaki ekonomik başarısının reform ve dışa açılma politikası ile piyasa ve devletin rollerinin etkin şekilde birleştirilmesi sayesinde olduğuna işaret eden Gao Fıng, bu sürecin yalnızca Çin’in kalkınmasına değil aynı zamanda dünyada ekonomik refahın gelişimine katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

Öncesi
ABD’de önceki Başkan Donald Trump’ın ticaret açığını ve Pekin yönetiminin rekabete aykırı sanayi teşvik politikalarını öne sürerek 2018 yılında Çin’den ithâl edilen teknoloji ürünlerine ilave gümrük tarifesi uygulamaya karar vermişti.

Çin’in buna karşılık vermesi üzerine uluslararası kamuoyunda “ticaret savaşı” olarak adlandırılan karşılıklı yeni gümrük tarifelerinin ilan edildiği süreç başlamıştı.

Taraflar, 2019 başında “Faz 1” olarak adlandırılan anlaşmayla görüş ayrılıklarını geçici olarak askıya almıştı. Anlaşmayla tarife artışları ertelenmiş ve Çin, bazı ABD ihraç ürünlerini satın almayı taahhüt etmişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın