Çin rejimi büyüme verisini neden saklıyor?

MDN İstanbul
ABD’de açıklanan makroekonomik veri ve şirket finansal sonuçlarının resesyon endişelerini hafifletmesi ile iyimserliğin sürdüğü gözlenirken gözler Euro Bölgesi ve İngiltere’de açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine çevrildi. Çin 

ABD’de Bank of America’nın ardından dün de Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Lockheed Martin, United Airlines ve Netflix gibi önde gelen şirketlerin 3’üncü çeyrek finansal sonuçları beklentilerden güçlü geldi. Çin

Finansal sonuçlar gelecek döneme dair iyimserliği artırdı
Gelecek döneme ilişkin iyimserliği artıran finansal sonuçlar resesyon endişelerinin de hafiflemesini beraberinde getirirken dün Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de iş gücü piyasasının gücünü koruduğunu, mevcut ekonomik verilerin resesyona işaret etmediğini söyledi.

“Enflasyon çok güçlü ve kontrol altına alınmalı”
Enflasyon cephesinde ise ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden “şahin” açıklamalar gelmeye devam etti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic enflasyonun çok yüksek olduğunu ve kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde Fed’in faizleri yüzde 4,75’in üzerine itmesi gerekebileceğini kaydetti.

Hâlihazırda para piyasalarında Fed’in kasım ve aralık toplantılarında 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Fiyatlamalar açısından bundan sonraki süreçte, faiz artırım büyüklüğünde 75 baz puandan ne zaman 25-50 baz puana geçileceğine dair sinyallerin etkili olacağı öngörülüyor.

Avrupa yeni tedbir paketi açıkladı
Avrupa tarafında dün Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, enerji krizine yönelik yeni tedbirleri içeren paketi açıkladı. Paket kapsamında Komisyon, Avrupa gaz borsalarında acil durumlarda fiyatları sınırlandıracak bir mekanizma kurmayı teklif etti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, TTF olarak adlandırılan Avrupa’nın ana gaz piyasasındaki oynaklığın ve aşırı fiyat artışlarının yumuşatılması gerektiğini belirterek, “Bugün gördüğümüz TTF artık gerçek piyasa durumunu yansıtmıyor. Bu nedenle bir sonraki dolum sezonu için LNG’ye özel bir kriter geliştireceğiz.” dedi. Pakette, birçok üye ülkenin talep ettiği ithal gaza tavan fiyat getirilmesi yer almazken gelişmelerin ardından Hollanda’da işlem gören kasım vadeli gaz kontratların fiyatı yüzde 12’yi aşkın düşüşle 112,1 Euro’ya geriledi.

BoE, 80 milyar sterlinlik devlet tahvilini satmaya başlıyor
İngiltere piyasalarındaki hareketlilik de gündemin odağında kalmaya devam ediyor. Dün İngiltere Merkez Bankası (BoE), kasım ayı başından itibaren 80 milyar sterlinlik İngiliz devlet tahvilinin satışına başlamasına karar verildiğini bildirdi.

Bu gelişmelerle dün Avrupa borsalarında alıcılı bir seyir izlendi. Bugün Euro Bölgesi ve İngiltere’de açıklanacak nihai Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri öncesi Avrupa endeks vadeli kontratlarda yeni günün alıcılı başladığı görülüyor.

Küresel piyasalarda Euro Bölgesi’nin enflasyon verileri bekleniyor
Öncü verilere göre Euro Bölgesi’nde enflasyon eylülde yüzde 10 ile çift haneye yükselmiş, İngiltere’de ise yüzde 9,9 düzeyinde gerçekleşmişti. Enflasyon verileri öncesi piyasalarda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), 27 Ekim’deki toplantısında faizlerde 75 baz puanlık artırıma gitmesi bekleniyor. BoE’nin ise 3 Kasım’da 100 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesine daha yüksek olasılık veriliyor.

Çin büyüme verilerini hâlâ açıklamıyor
Asya genelinde, Çin’de takvimde yer alan veriler açıklanmamaya devam ederken herhangi bir bilgi verilmemesi ülke ekonomisine yönelik endişeleri artırıyor. Öte yandan ülkede devam eden Çin Komünist Partisi 20’inci Ulusal Kongre’si kapsamında yeni görev dağılımı bekleniyor.

“Para politikası doğrudan döviz piyasasını hedeflemiyor”
Japonya tarafında ise dolar/yen paritesinin 149,3 ile 32 yılın zirvesindeki hareketini sürdürmesi ile yetkililer “gerekirse kura müdahale edebilecekleri” sinyali vermeye devam ederken diğer taraftan Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun gelecek yıl yüzde 2’lik hedefin altına inmesinin beklendiğini, para politikasının doğrudan döviz piyasasını hedeflemediğini söyledi.

Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvilinin bileşik faizi geriledi
İçeride dün güne yükselişle başlayan ve 3.927,17 puanla tarihi zirvesini gören BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen kâr satışlarıyla düşüşe geçti ve günü yüzde 0,16 değer kaybıyla 3.841,56 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün 18,58 ile dün önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinden günü tamamlamasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında yatay seyrini sürdürerek 18,59’dan işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın menkul kıymet tesis oranını yüzde 3’ten yüzde 5’e güncellemesinin ardından Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 13 seviyelerinden düşüşe geçerek yüzde 10,5’e geriledi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon verileri öne çıkıyor
Analistler, enflasyon ve resesyon ikileminin gündemin odağında kalmaya devam etse de şirketlerin 3’üncü çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin iyimser beklentilerin küresel çapta risk iştahını desteklediğini söyledi.

Bugünün veri gündeminde Fed’in Bej Kitap Raporu’nun yanı sıra İngiltere ve Euro Bölgesi’nde enflasyon verilerinin öne çıktığını aktaran analistler, içeride ise ASELSAN ile başlayacak bilanço sezonu ile hisse ve sektör bazlı hareketliliğin artabileceğini kaydetti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.800 puanın destek, 3.950 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Piyasalarda bugün
12.00 Euro Bölgesi, eylül ayı TÜFE
15.30 ABD, eylül ayı inşaat izinleri
15.30 ABD, eylül ayı konut başlangıçları
19.00 ECB, Visco konuşması
21.00 ABD, Fed’in Bej Kitap Raporu

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın