Çin ekonomisi huzursuz

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, geçen hafta hakim olan enflasyon ve resesyon arasında gidip gelen belirsizliklere yeni haftada Çin ekonomisine yönelik artan huzursuzlukların eklenmesiyle negatif seyrin devam ettiği görülüyor.

Enflasyon düşene kadar faiz artırımları devam edecek
Geçen hafta küresel çapta açıklanan makroekonomik veriler nispeten olumlu bir tabloya işaret etse de ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ilişkin tutanaklar ile Fed yetkililerinin değerlendirmeleri belirsizlikleri artırdı.Tutanaklarda, enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceği vurgulanırken sürekli değişen ekonomik çerçevede gereğinden fazla sıkılaşmaya gidilmiş olabileceğine dair risklere işaret edilmesi, ikilem yarattı.Fed yetkilileri de her ne kadar enflasyonist risklere işaret ederek gelecek toplantıya yönelik ağırlıklı olarak “şahin” mesajlar vermeyi sürdürse de bazılarının henüz karar vermek için zaman olduğunu belirtmesi, faiz artırım büyüklüğüne ilişkin açık kapı bıraktı.

Jackson Hole yakından takip edilecek
Devam eden belirsizliklerle pay piyasalarında geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir izlenirken yeni haftada Fed yetkililerinin açıklamalarının kritik önem taşıyacağı belirtiliyor. Bu kapsamda perşembe günü başlayacak olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda merkez bankası yetkililerinin vereceği mesajlar yakından takip edilecek. Fed Başkanı Jerome Powell da sempozyum kapsamında cuma günü bir konuşma yapacak.

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın katılmayacağı, Isabel Schnabel’in yer alacağı toplantıda Powell’ın gelecek dönem beklentilerini yönetmek adına vereceği tahmin edilen mesajlar yakından takip edilecek.

Nehirlerde azalan su seviyesi ticareti olumuz etkiliyor
Avrupa genelinde geçen hafta enerji fiyatları ve bu paralelde yükselen enflasyona ilişkin endişelere, nehirlerde azalan su seviyesinin ticarete olumsuz etkileri de eklendi. Resesyon kaygılarının arttığı bölgede, enflasyon verilerinde artış yaşandı.

Çin emlak piyasası borçlanmalarında maliyeti düşürdü
Asya tarafında bugün Çin Merkez Bankası, referans kredi faiz oranını 5 baz puan azaltarak yüzde 3,65’e çekti. 5 yıllık referans kredi faiz oranını da 15 baz puan azaltarak yüzde 4,3’e indiren banka, böylelikle emlak piyasası borçlanmalarında maliyeti düşürdü.

Geçen haftadan bu yana ülke merkez bankası tarafından atılan destekleyici adımların, ülke ekonomisindeki problemlere işaret etmesi huzursuzluğu artırırken yuan dolar karşısında hızla değer kaybederek 23 ayın en düşük seviyesini gördü.

Merkez Bankası’ndan kredi düzenlemesi
Yurt içinde, geçen hafta TCMB’nin politika faizi indirimi ve akabinde ticari kredileri indirmeye yönelik alınan makro ihtiyati tedbirler gündemin odağına yerleşti.

TCMB kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenleme yaptı. Düzenlemelerle, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak.

Faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30’u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi rekor kırmaya devam etti. Gördüğü en yüksek seviyeyi 3.051,83 puana taşıyan endeks, haftalık bazda yüzde 5,44 değer kazandı.

Dolar/TL ise geçen haftayı haftalık bazda yüzde 0,9 artışla 18,10’den tamamlamasının ardından, bankalararası piyasanın açılışında yeni güne 18,11’dan başladı.

Piyasalarda bugün
11.00 Türkiye, yabancı turist girişleri, temmuz
15.30 ABD, Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, temmuz

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın