Çin bile fiyatları düşüremedi

Meltem Suloğlu

maydinsuloglu@marinedealnews.com

Çok enteresan günler bizi bekliyor. Bugün kuru yük gemi fiyatları hâlâ oldukça yüksek. Özellikle handymax ve supramax tonajda çok sayıda alıcı markette iyi özelliklerde gemi arayışında. 2009 senesinde nakit alıcılar kendilerini çekip bekleme stratejisini gütmüşlerdi. Bugün birçok nakit alıcı gemi alımı peşinde. Çok az sayıda iyi özellikli gemiler var. Geçen hafta 52.000 dwt 2006 Japon inşa bir supramax gemi sahibi, gizlice piyasada alıcı bakmaya başladı. İkinci gün iki farklı alıcı 31 milyon dolar teklifi masanın üzerine koymuştu. Ekim 2009’da aynı özelliklerdeki gemi 28.2 milyon dolara satılıyordu. En son iki hafta evvel satılan 52.000 dwt 2004 Japon inşa supramax gemi 25.5 milyon dolara satıldı. Her ikisini kıyasladığımızda ortaya çıkan fiyat farkının talep fazlalığından ortaya çıktığını düşünüyoruz.
Tabii ki çok sayıda Çin tersanesinin elinde kalmış olan supramax ikinci el gemiler var ancak Çin hükümeti Çinli armatörlere yüzde 90 kredi imkanları sağlıyor. Bu durumda Çin tersaneleri de fiyatlarını düşürmüyor. Kontrol için gidenler de zaten kaliteden pek memnun kalmıyorlar. Çin supramax ikinci el gemiler ortalama 33 milyon dolar istiyor ki kaliteleri ile kıyaslandığında bu rakamları verenler az oluyor.
Her ne kadar Çin yeni bir açıklama ile üretimi kısacağı haberlerini veriyor olsa da, hatta mal alımlarını durdurma eğiliminde olduklarını bildiriyor olsalar da, yüksek fiyatların birkaç ay daha devam edeceğini düşünüyoruz.

Bunu Paylaşın
maydinsuloglu@marinedealnews.com