Cihat Yaycı: Akdeniz’de sadece orkinos avlayarak 400 milyon dolar kazanabiliriz

MDN MEDIA
  • |

Türkiye’nin münhasır ekonomik bölge ilanı yapmadığı için birçok ülkenin Doğu Akdeniz'deki Mavi Vatan parçasında balık avladığını belirten Tümamiral Cihat Yaycı, “Sadece orkinos avından yıllık yaklaşık kaybımız 400 milyon dolar. Diğer balıkları, deniz ürünlerini saymıyorum” dedi

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Türk DEGS) Başkanı ‘Mavi Vatan’ kavramının fikir babası, Tümamiral (Emekli) Doç. Dr. Cihat Yaycı; Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerekirse KKTC bayraklı gemileriyle var olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ülkemizin 2020 yılından itibaren Doğu Akdeniz’den tamamen çekilmesinin stratejik ve güvenlik açısından olduğu  kadar, ticari açıdan da ciddi kayıplara yol açtığını ifade eden Cihat Yaycı, “Deniz de bir topraktır. Yani Türkiye'nin karasuları üzerinden geçen gemiler ve hatlar ülkemizin önemini ne kadar artırıyorsa, denizlerin altından geçen boru hatları da aynı şekilde önemini artırır” dedi.

Kıbrıs ve Libya anlaşmaları Mavi Vatan için önemli

Türkiye’nin 2011 yılında KKTC ile ve 2019’da Libya ile anlaşmaların Akdeniz’deki sınırlarımızı belirleyen çok önemli belgeler olduğunu vurgulayan Yaycı, “Libya Antlaşması Türkiye'nin Mavi Vatanının Doğu Akdeniz parçasının batı sınırını belirlemiştir. O nedenle bizim Libya Antlaşması sonrası balıkçılığın da sadece bizim tarafımızdan yapılması başkalarının burada balıkçılık yapılmasına göz yummamamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Vergi koyarak da gelir elde edebiliriz

Ülke olarak münhasır ekonomik bölge ilanı yapmadığımız için birçok ülkenin Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki Mavi Vatan parçasında balık avladığına dikkat çeken Yaycı, “Sadece orkinos balığı avından yıllık yaklaşık kaybımız 400 milyon dolar. Diğer balıkları, deniz ürünlerini saymıyorum. Bu bakımdan Türkiye'nin özellikle Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge ilanı çok önemlidir. Başka bir ülke bizim Mavi Vatanımızda balık çıkartacaksa ona bir vergi koymak, bundan bir gelir elde etmek çok önemlidir” diye konuştu.

Denizci bir asker olarak, deniz yetki alanının kontrolünün zor olduğunun farkında olduğunu dile getiren Cihat Yaycı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Efendim biz her balıkçıyı nasıl kontrol edelim? Ya bu zaten dünyada hiçbir devlet deniz yetki alanında sınırlarını tam kontrol altında bulunduramıyor. Yani bu mazeret değil. Edemezsem, ‘o zaman münhasır ekonomik bölge ilan etmeyeyim.’ O zaman ben de diyorum ki: Kara sınırlarını da kaldır. Neden? Bir sürü yasa dışı göçmen geliyor. Önemli olan sizin yakaladığınızda cezalandırmanız, müsaade etmemeniz.”

Bunu Paylaşın