Çevreci ressam deniz ekosistemi için savaştı

MDN MEDIA

Eserleri ile çevre sorunlarına dikkat çeken Gökçe Erhan, deniz ekosistemine zarar vereceği iddiasıyla, Trabzon’da yapılmak istenen Su Ürünleri Üretim ve Yerleştirme Alanı Projesi’ne karşı çıktı

2021 yılında, Sürmene ilçesi Çamburnu Mahallesi Kemerli mevkiindeki kıyıya yapılmak istenen Su Ürünleri Üretim ve Yetiştirme Alanı Tesisi Projesi yapılmak istendi. Çevreci ressam Erhan ise, doğal plajı yok edeceği ve ekosisteme zarar vereceği iddiasıyla projeyi yargıya taşıdı.

Tesisin yapımının iptali istemi ile İdare Mahkemesi’ne açılan ve 2 yıl süren mahkeme sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Davanın hukuka aykırılığı açıkça görüldü

Mahkeme kararında, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu plan değişikliklerinin uygulanmaya devam edilmesi hâlinde, telafisi güç veya imkânsız zararlara sebebiyet verebileceği tâbidir. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması hâlinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 27’nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına, oy birliğiyle karar verildi” ifadeleri yer aldı.

“Bu proje ile plaj betonlaştırılacaktı”

Açıklanan kararın üzerine konuşan Erhan, “Çamburnu Sahili, 2 kilometrelik bir alan. Fakat tersane ve işletmelerle dolu alandan yalnızca halkın deniz ile buluşabileceği 50 metrelik kumsal alan kaldı. İki yıl önce burada bir proje yapılmak istendi. Bu proje ile plaj betonlaştırılacaktı. Bu projede, balık yavrulama havuzları ve balık kesim sahaları vardı. Halk olarak bunun karşısında olmak durumundaydık” dedi.

“Doğa ile barışık bir şekilde, üreterek var olmalıyız”

Süreçte evini yangına kaybeden Erhan, “Trabzon Şehir Plancıları Odası’na teşekkür ediyorum. Denizler hepimizin; ülkemizin kalkınması için yapılacak olan her projeye destek olmalıyız. Ama istiyoruz ki doğa ile barışık, insan haklarına saygılı projeler yapılsın. Doğa ile savaşarak, onu yok ederek değil. Doğa ile barışık bir şekilde, üreterek var olmalıyız” ifadelerini kullandı.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın