Cemre Tersanesi, DEME’nin ilk SOV gemisi için tören düzenledi

MDN İstanbul

Tarama, gemi mühendisliği ve doğa dostu çözümler gibi uzmanlık gerektiren alanlarda faaliyet gösteren DEME; açık deniz rüzgâr endüstrisine türbin kurulumundan bakım desteğine uzanan bir paket halinde hizmet sunabilmek amacıyla; rüzgâr türbini çiftliklerine destek sağlayan ilk Servis Operasyon Gemisi için Cemre Tersanesi ile anlaştı.

Tasarımı Hollanda menşeili Vuyk Design Engineering firması tarafından gerçekleştirilen inovatif gemi, rüzgâr türbini teknisyenlerinin en zorlu deniz koşullarında bile güvenlik seviyelerini ve çalışabilirliklerini artırmayı hedefliyor. Geminin omurga koyma (Keel Laying) merasimi 13 Aralık Cuma günü Cemre II’de gerçekleştirildi.

SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) tipinde dizayn edilen SOV, rüzgâr türbinlerine yaklaşırken dalga etkisini tek gövdeli tasarımlara göre minimum düzeyde hissettirecek. Dünyadaki ilk DP2 çift gövde SOV olan gemi 2,5 m’ye varan dalga boyutlarında dahi mürettebatın rüzgâr türbinlerine güvenli bir şekilde geçişini sağlayacak, çalışabilirlikleri ve geminin lojistik kapasitesini artıracak.

60 m uzunluğundaki SOV, teknisyenlerin rüzgâr türbinlerine güvenli bir şekilde transferlerini sağlamak amacıyla daughter craft ve hareket sönümleyici personel transfer iskelesiyle (Offshore Gangway) donatılacak, bu da çalışabilirliğini ve lojistik düzeyini artıracak. Gemi aynı zamanda 24 teknisyene ve mürettebata ev rahatlığı sağlayacak en yeni konfor standartlarına göre dizayn edildi.

Geminin tasarımında çevre bilinci ön planda tutulmuş, bunun için de diğer önemli özelliklerinin yanı sıra gemi heat recovery sistemine ve Clean Design notasyonuna sahip. Sahip olduğu DP2 teknolojisiyle gemi kendi pozisyonunu en zorlu deniz koşullarında bile sabitleyip, buna rağmen klasik tek gövdeli SOV’lara kıyasla daha düşük yakıt tüketimi gerçekleştirecek.

Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek, projeyle ilgili, “Bu proje, Açık Deniz Rüzgâr Çiftliği Endüstrisi’nde sektörün uzun vadedeki doğa dostu gelecek planları için bir mihenk taşıdır. Açıkça görülüyor ki, dizayn ve verimlilik yönünden geminin iki gövdeli tasarımı kendi türünün ilk örneği. DP2 ve hareket sönümleyici personel transfer iskelesi ile SWATH tipi SOV NB72 Offshore Rüzgâr Sektörünün geleceğinde öncü bir rol oynayacaktır,” dedi.

DEME İş Birim Direktörü, Michael Glavind ise projeyle ilgili olarak, “Biz bu geminin iki gövdeli dizaynı, hareket sönümleyici personel transfer iskelesi ve DP sistemiyle cazip bir kombinasyona sahip olduğuna ve tek gövdeli tasarımlara nazaran rüzgâr çiftliği desteğinde aynı çalışabilirliği sağlayıp maliyeti düşüreceğine de inanıyoruz. Filomuza katılan bu ilk SOV ile kapasitemizi kurulumdan desteğe komple bir Açık Deniz Rüzgâr Endüstrisi hizmeti düzeyine getirebileceğiz,” şeklinde konuştu.

Bunu Paylaşın