Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü coşkuyla kutlandı

MDN İstanbul

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü, koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda katılımcıyla kutlandı. Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ilk törende, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına çelenk sunumu gerçekleşti, şehitleri selamlamak adına F-513 TCG Burgazada korvetinden 17 pare top atışı yapıldı.

Çanakkale Deniz

 

Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.00’da başlayan törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Avustralya Çanakkale Konsolosu Lucas Robson, Avustralya Askeri Ataşesi Albay Richard Campell ile bürokratlar, askerler, muharip gaziler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında, 253 bin şehit adına, 3972 Sayılı Kanun’la, Çanakkale’ye verilen ve üzerinde ‘Çanakkale Geçilmez’ yazan altın madalya, Türk bayrağına takıldı. Şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Boğaz Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu ve ‘Çanakkale Geçilmez’ yazılı altın madalya Türk bayrağı ile birlikte göndere çekildi.

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü dolayısıyla Şehitler Abidesi’nde düzenlen törende ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu ve Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından abidenin fuaye alanında bulunan Çanakkale Savaşları kahramanları rölyefinin yer aldığı Atatürk Anıtı’na çelenkler bırakıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz, 106 yıl önce bugün Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiğini vurguladı.

Törenlerin ardından Türk Yıldızları gösteri gerçekleştirdi, öncesindeyse Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı yüzer ve uçar unsurlarla birlikte Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uçar unsurlar geçit yaptı.

Şehitler Abidesi önünden geçiş esnasında, gemilerden, Çanakkale şehitlerini selamlamak amacıyla top atışı yapıldı.

 

DHA

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın