ÇAFRAD ile ilk atış başarılı oldu

MDN İstanbul

TCG Göksu fırkateyninden fırlatılan ESSM füzesi (Evolved Sea Sparrow Missile), TAI tarafından üretilen ŞİMŞEK Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemini başarıyla vurdu. 12 Aralık’ta gerçekleştirilen bu test, hedefin takibi ve aydınlatmasının Türk yapımı Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) üzerinden yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın TF2000 Hava Savunma Muhribinin ana sensörünün yurt içinde geliştirilmesi için başlatılan ve Aselsan tarafından geliştirilen ÇAFRAD, Kasım 2018’de test etmeye başlanmış; TCG Göksu (F-497) Fırkateyni’nin helikopter pistine test amaçlı entegre edilmişti.

TCG Göksu’ya kurulan prototip radar sisteminin yalnızca bir tane çok amaçlı faz dizini radarı ve bir aydınlatma radarı bulunuyor. Radarlar geminin sancak tarafına bakıyor. Jeneratörler ve HVAC sistemleri de piste entegre edilmiş durumda.

ÇAFRAD projesi ilk olarak 2012 yılında kamuoyuna açıklanmıştı. Ağustos 2013’te Aselsan ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) arasında imzalanan projenin sözleşme bedeli ise 200 milyon TL.

ÇAFRAD sistemi tamamlandığında 450 km menzile sahip olacak. TCG Göksu gemisinde yapılan testler tamamlandığında projenin ikinci aşamasına başlanacak. Komple sistem tesliminin 2023’te tamamlanması öngörülüyor. ÇAFRAD sistemi tamamlandığında, TF2000 Hava Savunma Harbi Muhribinin ana sensörü olacak.

Bunu Paylaşın