Büyük tanker inşaları neden durdu?

MDN İstanbul

Armatörler sert bir biçimde yükselen fiyatlar ve piyasaları etkileyen belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle 1 yıldan fazla süredir yeni inşa VLCC veya Suezmax tanker siparişlerini beklemeye aldı.

New York merkezli brokerlik şirketi Poten & Partners tarafından belirtilen verilere göre Haziran 2021’den bu yana VLCC siparişi verilmedi. En son Suezmax siparişi ise Temmuz 2021’de verildi. Şirket ayrıca Nisan 2020’den beri yeni inşa panamax tankeri veya LR1 tonajı sipariş edilmediğini ve 2022’de de şimdiye kadar yalnızca altı adet Aframax/LR2 ve yedi adet MR sipariş edildiğini belirtti.

Bunun nedeni tanker piyasalarındaki belirsizlikler olarak gösteriliyor. Armatörler 2021’in ilk yarısına göre yüzde 20-30 arasında zamlanmış fiyatlarla karşı karşıya. Yüksek zamların yanına karbondan arınma çalışmaları acil konuma getirildiği için gemilerin hangi tahrik sistemiyle çalışacağı konusunda belirsizlik ortaya çıkarken tanker taşımacılığının geleceği hakkında da büyük soru işaretleri oluşmuş durumda.

Poten tarafından açıklanan haftalık rapora göre önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde küresel petrol talebi ve nakliye fiyatları zirve yapacak. Armatörler için 20 yıllık ömrü bulunan bir gemi için böyle bir yatırım yapmak pek cazip durmuyor. Özellikle 2 yıl sürecek ve geçtiğimiz yıla göre yüzde 28 daha pahalı bir VLCC inşası düşünüldüğünde oldukça yetersiz bir teşvik olarak görülüyor.

Şirket, bu yaşananların ikinci el tonaja olan yatırımların artmasının nedenini açıkladığının altını çizerken İkinci el bir tankerin yeni inşalara göre daha ucuz olduğunu ve günümüzdeki yükselen pazarda hemen kullanılabileceğini belirtiyor.

Tanker pzarında Yunan ve Çinli armatörlerin hem alıcı hem de satıcı olarak öne çıktığını aktaran Poten, alıcıların artan oranlardan yararlanmak adına filolarını genişletmek ve yenilemek istediğini, satıcıların ise eski gemilerini cazip fiyatlara ve/veya tonaj konusunda kazançlı bir şekilde elden çıkarmak istediklerini söylüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın