ABD ile İran arasında yeniden tırmanan gerilimin enerji piyasalarında yarattığı belirsizlik sürerken, Goldman Sachs petrol fiyatlarına ilişkin dikkat çeken bir senaryo paylaştı. Banka, Hürmüz Boğazı'nda sevkiyatların uzun süre aksaması halinde Brent petrolün yılın son çeyreğinde varil başına 120 doların üzerine çıkabileceğini öngördü.
Goldman Sachs, bu tahminin temel senaryosu olmadığını vurgularken, Orta Doğu'daki gerilimin azalması durumunda Brent petrolün yılın son çeyreğinde 80 dolar, 2027 yılında ise 75 dolar seviyelerinde dengelenmesini bekledi. Banka analistleri, Orta Doğu'da çatışmaların tırmanmasıyla birlikte Basra Körfezi'nden yapılan petrol sevkiyatının savaş öncesi seviyelerin yüzde 45'inin altına gerilemesinin fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti. Hürmüz Boğazı'nda yaşanabilecek uzun süreli aksaklıkların yanı sıra Kızıldeniz'de olası kesintilerin de petrol piyasasındaki riskleri artırdığı ifade edildi.
Piyasalarda dalgalanmalar sürüyor
Küresel enerji piyasaları, ABD ile İran arasında yeniden başlayan çatışmalar ve İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'dan yapılan petrol sevkiyatlarını hedef alabileceklerine yönelik açıklamalarının ardından bu ay sert dalgalanmalar yaşadı. Bu gelişmelerin etkisiyle Brent petrolün fiyatı yeniden 91 doların üzerine yükseldi. Kızıldeniz güzergâhı ise Basra Körfezi'nden aksayan petrol akışının alternatif rotalar üzerinden tüketicilere ulaştırılmasında kritik önem taşıyor.
Goldman Sachs, ikinci çeyrekte küresel petrol stoklarının gerilemesinin piyasayı arz şoklarına karşı daha kırılgan hale getirdiğini değerlendirdi. Buna karşın Çin'in petrol ithalatındaki zayıflama ve talebin yüksek fiyatlara karşı daha esnek hale gelmesinin yükselişi sınırlayabilecek unsurlar arasında yer aldığı belirtildi.
Banka ayrıca, Orta Doğu ve Rusya kaynaklı jeopolitik risklere karşı korunmak isteyen yatırımcılara Aralık 2026-Mart 2027 vadeli Avrupa dizel zaman spreadinde uzun pozisyon alınmasını tavsiye etti.
Analistler, dizel piyasasında savaş öncesinden bu yana arzın sıkı seyrettiğine dikkat çekerek, Ukrayna'nın Rus rafinerilerine yönelik saldırılarının devam etmesi, kasırgalar, aşırı sıcaklıklar ve ertelenen bakım çalışmalarının da küresel arz üzerinde ilave risk oluşturduğunu kaydetti.






