Borsaya açılmak şeffaflık gerektirir

MDN İstanbul

“Birkaç firma borsaya girerse diğerleri de boş durmaz. Türk insanın yapısında var. Yan komşu yaparsa diğerleri de yapar. Şu an denizcilik sektöründe bunun tadını bilen yok.”

Denizcilik sektörü şirketlerinin borsaya açılması gerektiğini belirten Düzgit Group Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit, sektörde bugüne kadar halka arzların olmamasını sektörün son iki üç yılda yaşadığı büyüme hızına bağladı. Şu anda borsaya girebilecek durumdaki şirketlerin birçoğunun halka arzdan gelecek sermayeye ihtiyacı olmadığını ifade eden Düzgit şunları kaydetti: “Bir de borsaya açılmak demek daha fazla şeffaflık, çok daha fazla profesyonel yönetim demek. Sektör, dünyadaki denizcilik gelirlerinin ve navlunun artmasıyla beraber gelişti, ama profesyonellik aynı ölçüde gelişmedi. Profesyonelleşme daha çok aile şirketlerinde genç kuşağın göreve gelmesiyle oldu. Ama bunun kadrolara yansıması zamanla gerçekleşecek.” Düzgit, sektörde bugün itibarıyla ona yakın şirketin borsaya çok rahat açılabileceğinin altını çizdi.

Sektörde bunun tadını bilen yok

Borsaya açılan şirketin birçok kazanımı olacağını ifade eden Recep Düzgit,  dünyada kredi bulma şartlarının değişmeye başladığına dikkat çekti ve bankaların ABD’de yaşanan mortgage krizi nedeniyle kredi verirken daha temkinli davrandığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Borsaya açılmak finansman bacağıdır. Şirketlerin hem değerlerini görürler hem de faizlenmeden, bir ticari bankacılık borçlanma riski almadan nakit akışı sağlanır. Yani şirketlere öz kaynak, para girmiş olur. Dolayısıyla bu şekilde bir katkı sağlanabilir. Bunun tadını birkaç firma alırsa diğerleri de boş durmaz. Türk insanın yapısında var. Yan komşu yaparsa diğerleri de yapar. Şu an bu sektörde bunun tadını bilen de yok.”

Arkas ve Turkon öncülük eder

Sektörün halka arz olması durumunda, SPK’nın şirketleri denetleyeceğini belirten Düzgit, “İMKB, sıkı denetimin olduğu bir yer. Tabii bu denetimlerin herkes tarafından ne kadar istediği ayrı bir konu” dedi. Türkiye’de Arkas ya da Turkon’un borsaya girmeye biraz daha uygun şirketler olduğuna dikkat çeken Düzgit şunları söyledi: “Onlar halkın işini daha çok yapıyorlar. Halkın tanıdığı markalar. Bu iki firma halka açılırsa ve halka açıldıktan sonra ciddi bir değer üstünden sermaye girişi sağlarlarsa, bu durum diğer şirketlere de örnek olacaktır.”

Bunu Paylaşın