Bora Kaptan için adalet yerini buldu

MDN İstanbul

İnce Denizcilik’e ait Türk bayraklı İnce Karadeniz adlı yük gemisinde makine yağcısı Ergin Aktaş’ın bıçaklı saldırısı ile Kaptan Bora Ekşi’nin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin dava, Türk adaletinin köklü ve adil yargılama sistemi ile İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkeme’sinde karara bağlandı.

Kaptan Bora Ekşi’yi bıçaklayarak öldüren ve 8 mürettebatı da yaralayan Ergin Aktaş hakkında yürütülen soruşturma tamamlanmış, Savcılık tutuklu sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 135 yıla kadar hapis cezası talep etmişti. Adli Tıp Kurumu da sanığın cezai ehliyetinin tam olduğu yönünde rapor vermişti.

4’üncü celsede karara bağlanan dava duruşmasında sanık Ergin Aktaş hazır bulunurken; kaptanın annesi Gülsün Ekşi, eşi Tatiana Levitskaya Ekşi, babası Vahdettin Ekşi, kız kardeşi Zeynep İrem Mutlu, İnce Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bedri İnce, geminin çarkçı başısı olarak görev yapan Recep Ali Canca ve vekil avukatlar da katılımcı olarak davaya katıldılar.

İlginizi çekebilir:  İnce Denizcilik’den kamuoyu açıklaması

Duruşma günü Gülsün Ekşi, Tatiana Levitskaya Ekşi, Vahdettin Ekşi ve Zeynep İrem Mutlu’yu temsilen konuşan Avukat Ahmet Çağlar Coşkunsu, suçun tasarlanarak işlediğinin delillerle kanıtlanmış olduğunu belirtti ve “Sanığın disiplinsiz davranışlarının şirkete bildirilmesi nedeniyle Bora Ekşi’ye, diğer zabitlere ve mürettebata karşı bir husumeti oluşması sonucu fiillerini tasarlayarak öldürmeye karar vermiştir. Geminin bulunduğu konumu sorgulamış, acil bir durumda yardım gelip gelemeyeceğini kesinleştirmeye çalışmış ve olayı gerçekleştirmek için belirli bir süre bekleyip davranışlarını da kontrol altına almıştır. Yaşanan olayın üstünden süre geçmesine ve sükûnet sağlanmasına rağmen eylemini gerçekleştirmekten vazgeçmemiştir. Olay günü sabahın erken saatlerinde kalktığı veya sabaha kadar uyumadığı düşünülen sanık, planlı bir biçimde mutfaktan aldığı 30 santimlik bıçağı, fiillerini öldürme eylemi gerçekleşirken elinden düşmemesi için eline sarmıştır. İlk olarak kaptan köşkü diye adlandırılan geminin idare edildiği köprüüstüne gitmiş fakat Melike Yılmaz’ın kapıyı kilitlemesi ve zorlayınca tekme atarak uzaklaştırması sonucu eylemini gerçekleştirememiştir. Bunun üzerine fiillerine gemi kaptanından başlamak ve diğer bölümlere ulaşmak için geminin bütün kilitlerini açan master anahtarı almak için kaptanın kamarasına giden sanık yumuşak ve normal bir tavırla kaptandan ilaç isteyerek kapının açılmasını sağlamıştır. Geminin kaptanı Bora Ekşi, ilaç almak için arkasını döndüğü sırada içeri girerek kamaranın kapısını kitleyen sanık, kaptanın üçüncü kaptan Hazel Tecer’in tanık ifadesinde de yer alan ‘Ergin ne olur beni öldürme’ yakarışlarına rağmen kendisini defalarca bıçaklayarak öldürmüştür. Hazer Tecer’in ifadesinde sanığın öldürme eylemi sonrasında gayet bilinçli bir şekilde durduğu, kendisinin iddia ettiği gibi kendisinde olmadığına dair bir davranışta bulunmadığını belirtirken diğer personele karşı hitapları ve söylediği sözler de Bora Ekşi’ye yönelik öldürme eyleminin bilinçli, aklı başında, kasten ve planlı bir şekilde gerçekleştiğini kanıtlar niteliktedir. Bora Ekşi’nin çektiği acılara ve yakarışlarına karşın vücudunun çeşitli yerlerine onlarca bıçak darbesiyle acı çektirerek ölmesi eyleminde bulunan sanığın cezalandırılmasını talep ediyorum. Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi tarafından da ceza sorumluluğunun tam olduğu tespit edildiğinden sanık vekilinin taleplerinin de reddedilmesini talep ediyorum,” dedi.

Duruşmada söz alan sanık Aktaş ise “Geçirdiğim psikolojik rahatsızlık sonucunda kafamda kurgulayıp inandığım düşüncelere göre hareket ettim ve gemi kaptanını bilerek isteyerek öldürmedim. Diğer arkadaşlarımı da düşman askeri olarak gördüm,” iddialarında bulunurken son sözü sorulduğundaysa “Ben, gemi kaptanını seviyordum,” ifadelerini kullandı.

Duruşma sonucunda sanık Aktaş’a Bora Ekşi’yi kasten öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken ceza da herhangi bir indirime de gidilmedi. Sanığın ayrıca, İsmail Çeken’i kasten öldürmeye teşebbüsten 11 yıl, Taşkın Yılmaz’ı kasten öldürmeye teşebbüsten 10 yıl, Suat Kartal’ı kasten öldürmeye teşebbüsten 9 yıl, Sedat Kartal’ı kasten öldürmeye teşebbüsten 9 yıl cezalandırılmasına karar verildi.

Dava hakkında MarineDeal News’e açıklamalarda bulunan Avukat Ahmet Çağlar Coşkunsu, “Bora benim arkadaşımdı, adalet yerini buldu ama keşke aramızda olsaydı. Dosyanın istinaf mahkemesi ve Yargıtay’da da takipçisi olacağım. Buna ek olarak bu vesileyle zor şartlarda görev yapan tüm gemi adamlarının, denizcilerin yıpranma payı hakkının geri verilmesini ve yabancı bayraklı gemilerde çalışanların sosyal güvenlik sistemine kavuşturulmasını diliyorum,” ifadelerini kullandı.

MarineDeal News olarak, Türk yargısı tarafından verilen bu kararın gemi adamlarına yönelik işlenen suçlarda caydırıcılık yaratmasını ve örnek teşkil etmesini diliyoruz. Bora Kaptan’ın acısı hâlâ çok tazeyken, Türk adaletinin köklü ve adil yargılama sisteminin bir kez daha dünyaya örnek olacak bir karara imza atmasının Türk denizcilerinin ve ailelerinin yüreklerine su serptiğini umuyoruz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın