Bolsonaro’ya hapis cezası

MDN MEDIA
  • |

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, darbe girişimiyle ilgili suçlu bulunarak 27 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski devlet başkanı Bolsonaro, 2022 seçimleri solcu rakibi Lula da Silva’ya karşı kaybetmesinin ardından iktidarı devretmemek için komplo kurmakla suçlanmıştı. Yüksek Mahkeme, Bolsonaro taraftarlarının 8 Ocak 2023’te hükümet binalarına baskın düzenlemesini, eski devlet başkanının direktifiyle gerçekleştiğine karar verdi.

Bolsonaro hakkındaki suçlamalar

Eski devlet başkanı, “şiddet yoluyla demokratik hukuk düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs, darbe girişimi, silahlı suç örgütüne üyelik ve kamu ile korunan mirasa zarar verme” suçlarından mahkum edildi.

Bolsonaro’nun suçlu bulunduğu başlıklar darbe girişiminde bulunmak, silahlı suç örgütüne liderlik etmek, demokratik hukuk düzenini şiddet yoluyla ortadan kaldırmaya teşebbüs, ve 8 Ocak'taki baskınlarda meydana gelen maddi zararlarla ilgili iki ayrı suç olarak açıklandı. Mahkeme ayrıca Bolsonaro'nun iktidarda kalabilmek için ordu komutanlarına darbe teklifinde bulunduğunu da bildirdi.

İlginizi çekebilir:

Fransa’da Macron karşıtı gösterilerde 540 gözaltı

Macron Karşıtı Gösteriler

ABD’den karara tepki

ABD Başkanı Donald Trump, eski müttefiki Bolsonaro hakkında verilen hapis cezasına tepki gösterdi. Trump, “Bunu bana da yapmaya çalıştılar ama başaramadılar” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin kararını haksız olduğunu belirtti ve bunu bir “cadı avı” olarak niteledi. Rubio ayrıca karşılık vereceklerini de söyledi. ABD, davayla ilgili Brezilya'ya yüzde 50 gümrük vergisi getirildiğini açıklamıştı.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın