Boğazlar rahatlıyor

MDN İstanbul

İstanbul ve Çanakkale boğazlarında gemi  geçişleri artık daha kontrollü yap›lacak.Türk boğazlarının radar donanımı ile izlenmesi ve kontrolu (BTS)  sistemi sayesinde, kontrolün yanısıra geçişlerin daha sağlıklı olması sağlanacak.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, halen önemli bir bölümü hizmet veren  gemi trafik izleme sistemi ile, değişmez coğrafi ve oşinografik yapısı itibariyle  çok riskli bir konuma sahip olan 31 kilometre uzunluğundaki İstanbul Boğazı ile 70 kilometre uzunluğundaki Çanakkale Boğazı ve 224 kilometre uzunluğunda olan  Marmara Denizi’nden oluşan toplam 325 kilometrelik alanda, gemi geçişleri daha  güvenli hale getirilmiş oldu.
Proje ile Türk boğazlarında, hızı saatte 6-7 mile ulaşan akıntı, rüzgar,  topuk ve adacıklar gibi zorunlu manevralar gerektiren ve emniyetli seyri  engelleyen unsurlara sahip olan deniz alanlarında, gemi trafiğini düzene sokan  projenin önemli etapları tamamlanarak işletmeye alındı. Projeyle, İstanbul, Çanakkale ve Marmara denizine kurulan gemi trafik izleme sistemleri ve gözetleme  istasyonları ile kulelerle gemi trafiğinde büyük ölçüde rahatlama meydana geldiği  belirtildi.

Bunu Paylaşın