Bodrum’da 7. kış trofesi

MDN İstanbul

Ocak – Mayıs aylarında, toplamda 7 ayaktan ve 14 yarıştan oluşan trofeye katılan tekneler, IRC Racer ve bu sene ilk kez oluşturulan IRC Cruiser sınıflarında yarıştılar. Ekipler, 25 Mayıs’ta düzenlenecek Ödül Töreni’ndeki Trofe Kupası’nı alabilmek için bu kış da kıyasıya mücadele verecekler.
12 Ocak Cumartesi günü start alan 2008 BAYK Kış Trofesi’ne katılan 43 tekneden IRC Cruiser sınıfındaki 19 tekne, ilk gün, kuzey-kuzeybatıdan esen 2-3 şiddetindeki düşük bir rüzgarda 12 millik Bodrum-Çelebi-Bodrum offshore rotasını tamamladı. IRC Racer sınıfındaki 24 tekne ise, rüzgarsızlık nedeniyle yaklaşık 4 saatlik bir gecikmeyle kurulan 9 millik olimpik rotada yelken açtılar.

Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü’nün bu sene yedincisini düzenlediği, Türkiye’nin tek Yelken Kış Trofesi’nin ilk ayağı, 12-13 Ocak’ta Bodrum’da gerçekleşti

Yarışları basın teknesinden izleyen Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü (BAYK) Yönetim Kurulu üyesi Mine Howie yaptığı açıklamada Trofe’de bu yıl değişiklik yaptıklarını belirterek, “Bu sene Cruisers sınıfını açtık,  “endorce sertifikası” dediğimiz bir kriter var, bu bir ölçümlendirme yöntemi. Biz herkesi zorunlu tutmuyoruz, “IRC” sınıfı yine var ama “Destek” sınıfını kaldırdık. Çünkü uluslararası kurallarda “Destek” sınıfında yarışan tekneler, IRC sınıfındaki yarışçılarla yarışmaya mecbur kalıyor. İsteyen şimdi Cruiser sınıfında yarışıyor ve onlara farklı parkurlar yapıyoruz. Genelde hepsi doğal parkurlar, şamandıra kullanmıyoruz. Diğer yarışçılara şamandıralarla belirlenmiş “Sosis rota” ve “Üçgen rotalar” belirliyoruz. Bunun nedeni yelken yapmak isteyenleri de yarışlara çekmek. Marinada kışın yüzlerce tekne var ama bağlı oldukları yerden çıkarıp yarıştıramıyoruz, amacımız yelken yapmayı cazip hale getirmek” şeklinde konuştu. Trofenin açılış kokteyli ise aynı günün akşamı Joy Club’da düzenlendi. Kokteyle katılan ekipler günün yorgunluğunu eğlenerek attılar.
13 Ocak’ta düzenlenmesi planlanan ikinci yarış ise rüzgarsızlık nedeniyle yapılamadı. Trofenin ilk ayağında dereceye girenlere ödülleri, daha sonraki ayakların ödül töreninde verilecek.
BAYK Kış Trofesi’ne, 2002 yılından bu yana, her ayağında ortalama 20 tekne katılırken, 2007 Kış Trofesi’nde bu sayı 46 tekneye yükseldi, 6 yılda toplamda yaklaşık 160 tekne ve 1000 yelkenci yarıştı. Kış Trofesi’nin her ayağı tüm yelkencilerin katılımına açık olmakla birlikte, finaldeki derecelendirme her tekne için, toplam yarış sayısının, en iyi sonuç aldığı yarış üzerinden hesaplanıyor.
BAYK Kış Trofesi’ni sırasıyla 2002’de “Sirena”, 2003’de “Singlestar”, 2004’de “Atlantis XII”, 2005’de “Meltem”, 2006 yılında “Berk” ve 2007 yılında “Mandinga” tekneleri kazandı. 2008 BAYK Kış Trofesi, Milta Bodrum Marina, Koç Allianz Sigorta, Marina Yacht Club, Bodrum Deniz Kurtarma, Joy Club, Gill, Kavaklıdere, Efe Rakı ve Efes Pilsen tarafından destekleniyor.

Bunu Paylaşın