Bodrum Yarımadası’nda su stresi sürüyor

MDN MEDIA

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Muğla’nın Bodrum ilçesinin bahar aylarında yağış almaması hâlinde su stresinin devam edeceğini söyledi

Bodrum’un içme suyu ihtiyacını karşılayan Mumcular ve Geyik Barajı, Eylül 2023’te dip noktaya vuran su seviyesi nedeniyle kapanmıştı. Sonbaharda etkili olan yağışlardan sonra su seviyesi, Mumcular Barajı’nda yüzde 15’e ulaştı ve baraj çalışmaların tamamlanmasıyla tekrar kullanıma açıldı. Geyik Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 56’ya çıkarken, su alımı durdurulan bir diğer baraj Akgedik Barajı ise, yüzde 57’lere kadar yükseldi.

‘Ocak ayı içerisinde Bodrum, beklenen yağışları alamadı’

Konuyla ilgili yorum yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bodrum’da kurak devam eden bir yılın ardından sonbahar yağışları oldukça ümit vericiydi. Ocak ayı içerisinde Bodrum, beklenen yağışları alamadı. Mevsim normalleri metrekareye 166 milimetre civarındayken; ocak ayında 80 milimetrelik bir yağış söz konusu oldu. Şubat ayının ortalarına doğru ilerlediğimiz şu günlerde henüz yağış alamadık. Bodrum Yarımadası genelinde yeraltı su kaynakları ve Mumcular Barajı’nın bu yağış eksikliğinden dolayı olumsuz etkileneceği görünüyor” şeklinde konuştu.

Bahar aylarında yağışların devam etmemesi durumunda su stresi devam edecek

Özçelik, “Mumcular Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 15’ler civarında hâlen, bunun ötesine geçebilmiş değiliz. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde doluluk oranı yüzde 40’lar civarındaydı; bir önceki yıl yüzde 80’ler civarındaydı. Önümüzdeki dönemde bahar aylarında yağışların devam etmemesi durumunda, yarımada genelindeki su stresinin devam edeceği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Geyik Barajı’ndaki durumun biraz daha iyi olduğundan bahseden Özçelik, şu sözleri kullandı:

‘Ciddi bir acil durum planlamasının sürdürülerek devam ettirilmesi gerekiyor’

Orada doluluk oranı yüzde 56 civarında. Yaklaşık 23 milyon metreküplük bir su hacmi söz konusu. Bunun en büyük nedeni Geyik Barajı’nın uzunca bir dönemdir bakım onarım çalışmalarından dolayı kapalı olmasından kaynaklanıyor. Bu dönem içerisinde su, Akgedik Barajı’ndan temin ediliyordu. Akgedik Barajı’ndaki doluluk oranı yine yüzde 56’lar civarında. Hem Geyik hem de Akgedik Barajı’nı beraber düşündüğümüz zaman; bu bölgedeki hem içme suyu hem de sulama suyu temini noktasında önümüzdeki dönemde zorlukları aşabilmek için ciddi bir acil durum planlamasının sürdürülerek devam ettirilmesi gerekiyor.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın