BM, Türkiye’nin sıfır atık kararını kabul etti

MDN İstanbul

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Türkiye’nin ana sunucusu, 105 ülkenin ise ortak sunucu olduğu iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında sunulan “sıfır atık” kararı yapılan oylama sonrası kabul etti. Kurul, bu kararla 30 Mart’ı Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan etti.


Karar kapsamında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten yerel ve ulusal sıfır atık girişimlerini teşvik etmek için bilgi, deneyim ve uzmanlığa dayalı, cinsiyet dengesi ve adil coğrafi temsil konularında gönüllü ve seçkin kişilerin oluşturduğu 3 yıl görev yapacak bir danışma kurulu kurması talep ediliyor.


İlginizi çekebilir: Yeni bir kıtaya giden yol


Karar, üye devletleri ve BM ile diğer uluslararası ve bölgesel örgütleri sıfır atık girişimlerini uygulamaya davet ediyor.


BM Çevre Programı’nın bir sonraki Küresel Atık Yönetimi Görünümü raporunda sıfır atık girişimlerinin de yer alması istenen karar, BM Genel Kurulu Başkanı’ndan 2023 yılında “sıfır atık” ve “Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Modellerine Yönelik 10 Yıllık Çerçeve Programı” konularında üst düzey bir toplantı düzenlemesini istiyor.


AA

Bunu Paylaşın