BM: Ozon tabakası 40 yıl içinde eski haline dönebilir

MDN MEDIA

Birleşmiş Milletler (BM) destekli uzmanlar kurulunun dün sunduğu 4 yıllık değerlendirme raporuna göre, ozon tabakası iyileşme yolunda ve 40 yıl içinde eski haline dönecek.

Üst stratosferdeki ozon tabakasında kayda değer iyileşme ve insanların, güneşten gelen zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmasında azalma olduğunu belirtildi. Raporda “Mevcut politikalar devam ederse ozon tabakasının Antarktika’da 2066 civarında, Kuzey Kutbu’nda 2045’te ve dünyanın geri kalanında 2040 yılına kadar adar 1980 değerlerine (ozon deliğinin ortaya çıkmasından önce) çıkması bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.

2000 yılından itibaren Antarktika’daki ozon deliğinin yavaş yavaş iyileşme yolunda olduğu söylendi.ozon tabakası

Küresel ısınmayı önleyecek 

Bazı Hidrofloro karbonların (HFC’ler) üretim ve tüketiminin aşamalı olarak azaltılmasını içeren ve Montreal Protokolüne ek olarak 2016’da yapılan değişikliğin sonuçlarının olumlu olduğunu vurgulayan uzmanlar “Bu değişikliğin 2100 yılına kadar 0,3 ile 0,5°C arasındaki bir ısınmayı önleyeceği tahmin edilmektedir” diye konuştu. ozon tabakası

Raporu hazırlayan BM destekli uzmanlar kurulunda Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) ve Avrupa Komisyonu’ndan bilim insanları yer alıyor.

DHA

Bunu Paylaşın