Biyoyakıtla çalışan ilk tarama gemisi, karbon salınımını yüzde 90 azaltıyor

MDN İstanbul

Hollandalı tarama ve denizaltı uzmanı Royal Boskalis Westminster, yüzde 100 biyoyakıtla çalışan ilk tarama gemisi Willem van Oranje için GoodFuels ile ortaklık kurdu.

Geminin karbon salınımının yüzde 90 azalmasına imkân veren ve kükürt içermeyen sürdürülebilir yakıt, tamamen kullanılmış yemeklik yağdan oluşuyor.

Royal Boskalis’in biyo-yakıtlara geçişi, şirketin 2015 yılında Wärtsilä ve GoodFuels işbirliğiyle başlattığı “Bio on Boskalis” pilot programının bir sonucu.

GoodFuels ile biyoyakıt kullanımını deneyen şirketler arasında Eimskip, Norden ve Jumbo bulunuyor. Şirket, bu yılın başından beri Rotterdam Limanı’na uğrayan gemilere de biyoyakıt kullanımını geliştirmek için işbirliği öneriyor.

Biyoyakıt nedir?

Hammadde olarak bitkisel ve hayvansal kökenli, tarımsal kökenli ürünlerin, belediye artıklarının çeşitli biyokimyasal ve termokimyasal işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen, yenilenebilir katı, sıvı ve gaz ürünlerin genel adıdır. Yeni bir teknoloji olarak denenmesine rağmen biyoyakıtların kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Kullanılan en eski biyokökenli ürün hint tohumu yağı olup, Mısırlılar bu bitkisel yağı lambalarda aydınlatma yakıtı olarak kullanmışlardır. Daha sonraları 1898 yılında dizel motor yakıtı olarak yer fıstığı yağı kullanılmıştır. Ülkemizde ise ilk biyoyakıt uygulaması olarak 1935 yılında Atatürk’ün talimatı ile Atatürk Orman Çiftliğindeki traktörlerde bitkisel yağ kullanılmıştır.

Bunu Paylaşın