Bitcoin güvenli liman mı?

MDN İstanbul

Ukrayna-Rusya savaşı, yükselen enflasyon, artan faiz oranları ve resesyon riskine dair endişelerle ağır bir darbe alan kripto para piyasaları zor günleri atlatmaya çalışıyor.Bitcoin

Kripto paralarda son dönemde yaşanan sert düşüş, artan enerji fiyatlarıyla birlikte kripto para madencilerini olumsuz etkilemeye devam ederken enerji yoğun bir sektör olan kripto para madenciliğinde, gelirde yaşanan düşüşe karşı artan maliyetler madencilerin kârlılığı üzerinde baskı oluşturuyor.

Geçen yıllarda borçlanma yoluyla büyümeye giden madencilerin de gelirlerinin düşmesiyle ödemelerini yapmakta zorluk çektiği belirtiliyor.

Bu durum, bazı madencilik şirketlerini ellerindeki varlıkları satmaya zorlarken Bitfarms, Riot Blockchain ve Core Scientific, varlıklarını satan şirketler arasında yer alıyor.

Kârlılık oranı düştü
Kripto para madencilik şirketlerinden Luxor Technologies’in Operasyon Direktörü Ethan Vera, ekonomik gelişmeler dikkate alındığında son dönemin kripto para madencileri için oldukça zor geçtiğini söyledi.

Madencilerin gelirlerinin azaldığını, maliyetlerinin ise arttığını belirten Vera, “Gelir tarafında düşen Bitcoin fiyatından önemli ölçüde etkilenildi.” dedi.

Vera, maliyet tarafında ise artan enerji fiyatlarına dikkati çekerek “Doğu Avrupa’da devam eden çatışmalar, enflasyonist ortam ve insanların yeniden seyahat etmesi gibi bir dizi nedenden dolayı enerji maliyetlerinin fırladığını gördük. Enerji maliyetleri, özellikle doğal gaz şu an çok yüksek.” diye konuştu.

Ethan Vera, halka açık birçok kripto para madencilik şirketinin piyasa değerinin yüzde 75’inden fazlasını kaybettiğini söyledi.

Madenciler ödemelerini yapmakta zorlanıyor
Piyasanın geçen yıl “cömertçe” ödüllendirildiğini aktaran Vera, kripto para madencilerinin sahip oldukları bilgi işlem gücü ve hash oranını agresif şekilde büyüttüğünü kaydetti.

Sektörde geçen yıl ve 2022’nin başlarında çok fazla borçlanılarak büyümeye gidildiğini aktaran Vera, gelirlerin yüzde 75 düştüğü bir ortamda madencilerin ödemelerini yapmakta zorlandığını belirtti.

Vera, bazı madencilik şirketlerinin ise ayakta kalabilmek, nakit akışlarını iyileştirmek ve borçlarını ödeyebilmek için Bitcoin varlıklarını sattığını bildirdi.

“Bitcoin’e güvenli liman olarak bakılacağını düşünüyorum”
Vera, piyasalardaki resesyon korkularına değinirken “Bizi buraya getiren, kötü para politikasının bir sonucu olarak ekonomi için bazı ciddi endişeler olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Vera, hem geleneksel hem de kripto piyasasında geçen yıl elde edilen değerlemelerden sonra piyasanın soğuması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

Bitcoin’in bu tür bir ortamda iyi performans göstermesini beklediğini aktaran Vera, “Bitcoin’e güvenli liman olarak bakılacağını düşünüyorum.” dedi.

Vera, Bitcoin’in hâlâ yüksek riskli teknoloji hisseleriyle gruplandırıldığını ancak bu teknoloji şirketlerinden ayrışmaya başlayacağını düşündüğünü de kaydetti.

2007-2008 krizine benzeyen bir zayıflık görülebileceğini aktaran Vera, şirketlerin borçlarını azalttığından, gelecek giderleri ve gelirlerini mümkün olduğunca koruduğundan emin olmaları gerektiğini vurguladı.

AA

Bunu Paylaşın