BIMCO, mücbir sebepleri yeniliyor

MDN İstanbul

BIMCO, yeni eklenecek olan mücbir sebep maddesini 25-16 Ocak 2021 tarihli BIMCO Belgesel Komitesi toplantısında incelemeye açacak.

Mücbir sebeplerin kötüye kullanımının önüne geçmek adına yeni bir madde ekleyerek başvuru süreçlerinin eşiğini yükseltmeyi amaçlayan BIMCO, maddenin güvenilirliğinin sağlanması için aşağıdaki gerekliliklerin kanıtlanmasını istedi;

  • Mücbir sebep durumunun tamamen başvurucunun kontrolü dışında gerçekleştiği
  • Başvurucunun, sözleşme imzalandığında ileride oluşabilecek mücbir sebep durumunu tahmin edemeyeceğini
  • Başvurucunun, mücbir sebep durumunun etkilerinden kaçınamaz veya bunların üstesinden gelemez olduğu

Mücbir sebeple karşılaşılan durumların, doğal afetler, patlamalar, grevler gibi geleneksel olayların yanı sıra siber saldırılar ve pandemi gibi güncel olayların yer aldığı oldukça kapsamlı bir listesi bulunuyor.

Ancak, mücbir sebep oluşturacak bir durumla karşılaştığını belirten bir tarafın bunu bir dizi gereklilikle ispatlaması gerekiyor. Bu gereklilik aynı zamanda başvurucu tarafın sonraki adımlarını daha iyi planlaması adına da isteniyor. Ayrıca, tarafların işbirliği yapması ve sözleşme gerekliliklerinin alternatif yollarını tartışmalarına teşvik etme amaçlı yumuşak hükümlerde bulunuyor.

Sözleşme feshi en son çare olarak görülür ve anca aşağıdaki gerekliliklere bağlanabiliyor

  • Mücbir sebep, sözleşmenin devamını imkansız, yasa dışı veya sözleşmede amaçlananın tamamen dışında bir ortam yaratırsa
  • Mücbir sebebin bildirildiği ilk gün sonrası tamamen mutabık kalınmasının ardından sözleşmenin bütününü performansını önemli ölçüde etkiliyorsa

Feshi süreçlerinde belirtilen ilk gerekliliğin onaylanma süreci çoğunlukla İngiliz yasalarından dönüyor. Ancak, bir taraf bu hükümlerin kapsamına dâhil olabilirse feshi işlemleri beklemeye alınmıyor ve derhal uygulanıyor. İkinci gerekliliğin ise feshi süreci oldukça uzun.

Mücbir sebep, charter party’lere eklendiği durumlarda starya ve bekleme süreleri etkilenmeyecek ve çalışma devam edecek. Diğer ödeme yükümlülüklerine ise mücbir sebepten doğrudan etkilenmedikleri takdirde dokunulmayacak.

Taslağı hazırlayan ekip son olarak, mücbir sebep ilan edildiğinde geminin bulunduğu yerin masraflarını karşılamayı içeren bağlanabilir yeni bir madde üzerine çalışıyor.

BIMCO yeni mücbir sebep maddesini 2021’in ilk yarısında yayımlamayı amaçlıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın