Biden, resesyon olacağına inanmıyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda yoğunlaşan haber akışı ve veri gündemi ile enflasyon ve resesyon ikilemi arttı. ABD Merkez Bankası’nın toplantı tutanakları ve ABD’nin Üretici Fiyat Endeksi verileri öncesi dalgalı bir seyir izleniyor. Biden

Resesyon kaygıları giderek yaygınlaşıyor
Jeopolitik risklerdeki artış, Çin’de salgın kapsamında devam eden “sıfır vaka” uygulaması ve enerji krizi nedeniyle enflasyonist endişeler gündemin odağındaki yerini korumaya devam ediyor. Ayrıca, merkez bankalarının uyguladığı para politikalarının resesyona yol açacağı uyarıları da giderek yaygınlaşıyor. Bu gelişmelerle pay ve tahvil piyasalarında satış baskıları devam ederken dolara olan talep de gücünü koruyor.

IMF küresel resesyona karşı uyardı
Uluslararası Para Fonu (IMF), dün yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel ekonomik büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 3,2’de tuttu, gelecek yıl için ise yüzde 2,9’dan yüzde 2,7’ye düşürdü. Biden

IMF yayımladığı raporda; yüksek enflasyon, ekonomik görünümün kötüleşmeye devam etmesi ve süregelen jeopolitik risklerin finansal sistemlerin karşı karşıya kaldığı başlıca sorunlar olduğunu belirtti ve finansal istikrara yönelik risklerin önemli ölçüde arttığını bildirdi.

“Hafif durgunluk olur”
IMF’nin küresel resesyon uyarılarına karşın ABD Başkanı Joe Biden, resesyon olacağını düşünmediğini belirterek “Eğer öyleyse, çok hafif bir durgunluk olacak.” dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da yükselen faiz oranlarına ilişkin endişelerin oynaklığı artırdığı bir dönemde, ABD piyasalarında finansal istikrarsızlık belirtileri görmediklerini söyledi.

Fed, enflasyonla mücadelede geri adım atmıyor
ABD’de Fed Açık Piyasa Komitesi’nin, 20-21 Eylül’de düzenlenen son toplantısına ait tutanaklar ve enflasyon verileri öncesinde endeks vadeli kontratları yeni güne alıcılı başladı.

Fed’in politika faizini üçüncü kez 75 baz puan artırarak yüzde 3,00-3,25 aralığına yükselttiği ve agresif adımlarının devam edeceği sinyalini verdiği son toplantının tutanaklarında, enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusunun yer alması bekleniyor. Bununla birlikte tutanaklarda, yetkililerin çok fazla değerlendirme yapmadığı resesyon konusuna dair ne yorum yaptıklarına dair ipuçları aranacak.

BoE, bankacılara geçici tahvil alımlarını uzatacağı sinyalini verdi
Avrupa tarafında, IMF’nin Almanya ve İtalya ekonomilerine yönelik resesyon uyarıları ile İngiltere ekonomisindeki finansal istikrarsızlığa işaret eden gelişmelerin mevcudiyetini koruması, dün pay piyasası fiyatlamalarına yön veren temel gelişmeler oldu. Rusya’nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağına dair yapılan açıklamalar jeopolitik gelişmeleri de gündemin odağında tutuyor.

Dün İngiltere Merkez Bankası (BoE), piyasa işleyişinin yeniden sağlanması amacıyla başladığı uzun vadeli İngiltere devlet tahvillerinin geçici alım programını, enflasyona endeksli tahvilleri de kapsayacak şekilde genişletti. Bu kapsamda, Banka 14 Ekim’e kadar 5 milyar sterline kadar uzun vadeli geleneksel devlet tahvili, 5 milyar sterline kadar da enflasyona endeksli devlet tahvili alımı yapacak.

Avrupa borsalarında ise resesyon fiyatlamalarının öne çıkmasıyla teknoloji hisseleri öncülüğünde negatif bir seyir izlendi.

Bugün açıklanan verilere göre İngiltere’de sanayi üretimi de ağustosta yıllık yüzde 5,2 azalarak beklentilerin altında kaldı.

Yuanın esnekliği artırılacak
Asya tarafında gevşek tutulan para politikalarının bölge para birimleri üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmeler gündemi meşgul ediyor.

Çin Merkez Bankası, döviz piyasası reformunu derinleştireceklerini ve yuan esnekliğini artıracaklarını belirterek “Büyük kur dalgalanmalarının kesinlikle önüne geçeceğiz. Yuanın istikrarını koruyacağız.” açıklamasını yaparken Japonya Merkez Bankası yetkilileri kur hareketlerini yakından izlediklerini, döviz piyasası konusunda uygun adımları atacaklarını bildirdi.

Dolar/TL 18,58’den işlem görüyor
İç piyasada dün dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,29 değer kaybıyla 3.571,55 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,1’lik düşüşle 18,55’den kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,58’den işlem görüyor.

Sanayi üretiminde çarklar hız kesiyor
Türkiye’de sanayi üretimi, ağustos ayında aylık bazda yüzde 2,4 artarken yıllık bazda artış yüzde 1 ile sınırlı kaldı. İki yıldan uzun süredir aralıksız her ay artan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, son aylarda küresel yavaşlamaya paralel olarak ivme kaybetse de ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2.7 büyümesi bekleniyordu. Temmuzda sanayi üretiminde aylık yüzde 6,2 daralma yaşanmıştı.

Riskler küresel pay piyasalarını baskılıyor
Analistler, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler, para politikalarına yönelik belirsizlikler ve artan jeopolitik risklerin küresel pay piyasalarını baskılamaya devam ettiğini söyledi.

Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ve FOMC toplantı tutanaklarının yatırımcıların odağında olacağını aktaran analistler, veri gündeminde içeride sanayi üretimi, dışarıda ise ABD’de ÜFE’nin öne çıktığını kaydetti.

Piyasalarda bugün
12.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı sanayi üretimi
14.35 BOE, Pill konuşması
15.30 ABD, eylül ayı ÜFE
16.30 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması
21.00 ABD, FOMC toplantı tutanakları

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın