Beşiktaş Tersanesi, Singapur’daki Seatrium Tersanesi’nden aldığı 345 metre boyunda ve 90 metre iç genişliğindeki yeni yüzer havuzuyla kapasitesini önemli ölçüde genişletti. Dünyanın en büyük ve yüksek kapasiteli yüzer havuzlarından biri olan bu havuzdaki ilk operasyon Şubat 2025’te Beşiktaş Tersanesi’nde gerçekleştirilecek. Tersane bu sayede sahip olduğu 382 metre ve 285 metrelik diğer havuzlarla birlikte, büyük tonajlı gemi bakım ve onarımında önemli bir adım atmış olacak.

Yüzer havuzun özellikleri
Yeni yüzer havuz, 345 metre uzunluğuyla VLCC tanker, kuru yük, konteyner, LNG gemilerinin yanı sıra petrol platformları ve yolcu gemileri gibi özel sınıf gemilere de hizmet verebilecek kapasiteye sahip. Dünyada bu kapasitede yalnızca birkaç havuz bulunuyor. Türkiye’nin batı bölgesindeki gemi tamiri alanında liderliğini güçlendirecek olan bu yatırım, aynı zamanda Beşiktaş Tersanesi’ne büyük tonajlı gemiler için yeni bir pazar açacak. Yeni havuz sayesinde, yılda çok daha fazla gemi bakım ve onarım için Beşiktaş Tersanesi’nde ağırlanacak.

Havuz için özel çalışmalar
Havuzun Türkiye’ye ulaştırılması sürecinde önemli bir kanal geçişi gerçekleştirildi. İlk defa böyle büyük bir havuz, geçiş için özenle hazırlık yapılarak Süveyş Kanalı’ndan başarılı bir şekilde taşındı. Bu sürecin güvenli bir şekilde tamamlanması, Beşiktaş Tersanesi tarafından risk yönetimi ve operasyonel yeteneklerinin altını çizen bir başarı olarak görülüyor.

Beşiktaş Tersanesi, bu yüzer havuzu dünya çapında ihale süreciyle satın aldı. Singapur’daki Seatrium Tersanesi'nin kullanım dışı bırakarak satışa çıkardığı havuzu Mayıs ayında ihale yoluyla alan tersane, bu sayede kapasitesini artırdı. Bu havuz, petrol platformlarını barındırma özelliğine sahip olarak özel güçlendirilmiş bir yapıda. Doğudaki lider Çin ve batıdaki lider Türkiye'nin varlıklarını sağlamlaştıran bu yatırım, Türkiye’yi batı pazarında üst sıralara taşıyor.
İstihdam ve teknik çeşitlilik
Yeni yüzer havuzla birlikte tersanenin istihdam kapasitesi de artmış durumda. Beşiktaş Tersanesi, bu yatırımla mühendislik alanında yeni istihdamlar ve teknik çeşitlilik sağlamayı planlıyor. Mevcut 382 metrelik havuzun petrol platformlarını barındırma kapasitesi olmadığı için özel olarak tasarlanan bu yeni yüzer havuz, dev yolcu gemileri ve yüzer platformları da kolaylıkla kaldırabilecek kapasiteye sahip.

Beşiktaş Tersanesi’nin şu an itibarıyla üç adet büyük havuzu bulunurken, ek olarak Art Tersanesi’nde iki havuzu, Park Tersanesi’nde bir havuzu ve kiralanmış bir panamax havuzu da mevcut.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.