BDI göstergesi olumlu sinyaller üretiyor

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Barışcan Yücel
Barışcan Yücel

Yaz aylarında dip arayışına devam ederek düşüş eğilimini sürdüren BDI 1000 seviyesinin altında toparlanma göstererek 1500 seviyesinin üzerine çıktı. olumlu sinyaller

“Fed, sert faiz artış sürecine devam edecek”
Küresel ticarette nispeten olumlu bir hava yakalanmış olması ham maddeye ulaşmanın daha kolay olabileceği beklentileri ile umut verici oldu. ABD tarafında enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması, Fed cephesinde sert faiz artış sürecinin devam edeceği beklentilerini perçinledi. olumlu sinyaller

Perakende satışlar verisinin pozitif gelmesi ve işsizlik haklarından yararlanma başvurularında yaşanan düşüş, dolar lehine fiyatlamaların sertleşmesine zemin hazırladı. Enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele edeceğinin altını her seferinde çizen Fed’in önümüzdeki toplantıda agresif bir tutum sergileme ihtimalini artırırdı.

BDI cephesinden gelen olumlu sinyal de küresel ticarette yaşanabilecek büyümeyi işaret ederken resesyon riskinin azalması ve kış aylarının enerji krizi nedeni ile zorlu geçeceği endişesi Fed ‘in şahin tonda yoluna devam etmesinin önünü açabilir.

Emtia piyasasında sert satış
Doların küresel bazda yaşadığı değer kazancı emtia tarafında da sert satışların yaşanmasına neden oldu. Özellikle 50 aylık üssel hareketli ortalama seviyesi olan kritik 1670 dolar seviyesinin altına sarkan altın ons tarafında, bu seviye altında kalıcılık sağlandığı sürece düşüşler 1550 dolar seviyelerine doğru derinleşebilir.

Teknik bazda ikinci standart sapma olan 1650 – 1670 dar bant aralığının değerli metal için destek oluşturması durumunda ise kısmi tepki alımları 1720 seviyelerinin piyasalarda tekrar konuşulmasını sağlayabilir.

Piyasaların yön arayışında olduğu bu günlerde rezerv paranın anavatanına dönmesi, yurt içi piyasalarda dolar lehine fiyatlamaların önünü açabilir. Özellikle düzeltme fazının geldiği Borsa İstanbul tarafından çıkan paranın, dolara geçmesi durumunda kur cephesinde yükselişler yeni rekor arayışına girebilir.

Barışcan Yücel
Visne Academy Finansal Danışmanlık Y.K.B

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com