Baykar tarafından geliştirilen ve ilk kez 2019 yılında duyurulan dikey iniş kalkışlı insansız hava aracı sistemi olan Bayraktar DİHA için yüzde yüz yerli olan BAYKUŞ motor üretildi. BAYKUŞ motor, iki silindirli ve iki zamanlı tasarımında 12 beygir güç üretiliyor. Bütün aksamı dahil toplam 4 buçuk kilogram ağırlığında olan BAYKUŞ motorun seri üretime geçilmesi için gün sayılıyor.
Motorun üretim süreci ve yeni projeler hakkında bilgi veren BAYKUŞ Motor’un üreticisi Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, “İçten yanmalı motor üretimine ilk olarak endüstriyel dizel motor tasarımı ve üretimi ile başladık. Yıldız Teknik Üniversitesi ile iki tane San-Tez Projesi ile üniversite-sanayi işbirliği projeleri sonucunda 2.400 devirde 18kW güç üreten dizel motorumuzu tasarladık ve ürettik. O dönemde de savunma sanayine adım atmak istiyorduk ve SAHA İstanbul üyesi olduk. Sonrasında Sayın Haluk Bayraktar ile tanıştık ve kendisi fabrikamıza yaptığı ziyaret sırasında yaptıklarımızı ve üretimimizi gördükten sonra bizi İHA motorlarına yönlendirdi.
Türkiye’de ve dünyada bu motorlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Biz de araştırmalarımızı yaptık ve bir anda kendimizi İHA’lar için motor teknolojileri üzerine çalışırken bulduk, bu arada zaten AR-GE merkezimizi de kurmuştuk. İHA araçları için motor geliştirmeye iki proje ile başladık; biri 6 diğeri 12 beygirli 2 zamanlı, benzinli insansız hava aracı motorları. 12 beygirlik olan motor Baykar’ın DİHA’sında kullanılıyor. Şu an seri üretime geçmesini beklemekteyiz” diye konuştu.
“Titreşim, yakıt tüketimi gibi testlerde yabancı örneklerin önüne geçtik”
Tüm testleri başarıyla geçtiklerini dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü, “Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na bağlı şirketler haricinde yüzde 100 özel sektör olarak savunma sanayinde insansız hava araçları için ilk içten yanmalı motoru ürettik diyebiliriz. Motorumuz aynı güç grubundaki global rakiplerimizden birçok noktada daha iyi. Baykar’da yapılan testlerde titreşim, yakıt tüketimi gibi konularda yabancı örneklerin önüne geçtik. Yüzde 100 yerlilik bizim için çok önemliydi. Hiçbir şekilde yurtdışına bağımlı kalmak istemiyorduk. Motorun elektronik kontrol ünitesinden motorun mekanik tasarımına, elektronik kontrol ünitesinin yazılımına kadar her şey yerli üretim ve ülkemize ait.”
“Rakiplerimiz 200 saat garanti verirken biz kendi motorumuza 300 saat ömür garantisi verdik”
Yeni projeler hakkında bilgi de veren Şahin, “Şimdi de 18 ve 24 beygirlik iki motor üzerinde daha çalışmaktayız. Benzinli insansız hava araçları motorlarımızı Baykuş markası altında topladık ve yeni bir motor ailesi yaptık. 24 beygir gücündeki endüstriyel dizel motorumuz yaklaşık 185 kg ağırlığında, ancak iki zamanlı benzinli motorumuz yani 12 beygirli olan motorumuz tüm donanımı ile beraber 4,5 kg ağırlığında. Hem paket küçüldü hem ağırlık olarak da çok iyi bir seviyeye geldik. Özetle tüm bunlar teknoloji olarak iyi bir noktaya geldiğimizi göstermekte. Motorların ömrü olarak ise, Avrupalı ve Amerikalı rakiplerimiz 200 saat garanti verirken biz kendi motorumuza 300 saat ömür garantisi verdik” dedi.
Geçmişte endüstriyel dizel motorları için Almanya’dan satın aldıkları parçaları savunma sanayinde kullanmayacaklarına dair imzalar attıklarını, bu durumun bugün tersine döndüğünü aktaran Şahin, “Savunma sanayi alanında daha rekabetçi daha teknoloji üstün ürünlerle devam etme hedefimiz var çünkü Türkiye savunma sanayinde çok ciddi bir rüzgâr yakaladı” ifadelerini kullandı.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.