Batı Karadeniz yok oldu

MDN İstanbul

Çarşamba günü başlayan aşırı yağışlar sonrası Batı Karadeniz sahil bölgeleri sular altında kaldı. Yaşanan sel felaketi sonrası pek çok insan yaşamını yitirirken onlarca kişinin de kayıp olduğu söyleniyor.

Dere yatağına kurulan yerleşim yerlerinin neredeyse yok olduğu afet nedeniyle pek çok bina çöktü ve kullanılamaz hale geldi.

Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenirken, resmi rakamlara göre felaketin üçüncü gününde Kastamonu’da 25 Sinop’ta 2 kişinin yaşamını kaybettiği aktarılırken bu sayının çok daha yukarıya çıkabileceği söyleniyor. Özellikle Ezine Çayı’nın taşması sonucu sular altında kalan Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde ortaya çıkan görüntüler içler acısı durumda.

‘Ceset torbası gönderin’
Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda Abana sahiline kadar sürüklenmiş cesetler görülüyor. Halk ceset torbası ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Bölgede mahsur kalan insanların içme suyunun da dâhil olduğu temel gıda ürünlerine ihtiyacı var. Yetkililer yardım yapmak isteyenlerin bölgede konusunda uzman ekipleriyle çalışmalarda bulunan kurum ve kuruluşlarla iletişime girmesini öneriyor. Sel bölgelerindeki yolların kullanılmasının tehlikeli olabileceği ve bölgede bulunan görevli araçların müdahalede bulunmasını geciktirebileceği belirtiliyor.

Hâlihazırda ulaşılamayan köyler var
Sel felaketinin yaşandığı bölgelerde pek çok köyün şehir merkeziyle olan bağlantısı kesilirken, elektrik ve su kesintisi yaşanan köylerden haber alınamıyor. Yakınlarıyla iletişime geçen insanlar kayıplardan ve ölümlerden bahsederken ciddi anlamda temel gıda ihtiyaçları olduğundan bahsediyorlar.

İlginizi çekebilir:    ‘Bozkurt’ta temel gıda ihtiyacı var’

Bozkurt Kaymakamlığı resmi sitesine girildiğinde, bölgede etkili olan sağanak yağışların devam ettiği, taşkın ve heyelan yaşanabileceği ve bu nedenle vatandaşların bulundukları bölgeleri terketmemeleri ve sel bölgelerindeki yolları kullanmamaları uyarısında bulunuluyor.

Kurtarma çalışmaları
İçişleri Bakanlığı tarafından afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başladığı açıklandı.

Açıklamada, “Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya başlandı,” ifadeleri kullanıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan bölgedeki personel ve araç sayıları;

• AFAD; 77 personel ve 12 araç,
• Sahil Güvenlik Komutanlığı; 17 personel ve 14 bot,
• Jandarma Genel Komutanlığı; 134 personel, 5 arama kurtarma köpeği, 4 kadavra köpeği, 1 JİKU,
• Emniyet Genel Müdürlüğü; 104 personeli, 4 arama kurtarma köpeği, 6 araç, 8 bot, 1 Mobil Mutfak TIR’ı,
• 25 Büyükşehir/Merkez/İlçe Belediyesi; 10 itfaiye ekibi, 27 iş makinesi ve 3 jeneratör,
• Tarım ve Orman Bakanlığı; 8 itfaiye aracı, 10 arazöz, 4 greyder, 4 dozer ve 5 ekskavatör,
• DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Belediyeler tarafından çok sayıda iş makinesi.

Ayrıca Türk Kızılay tarafından ise sel bölgelerinde toplam 180 personel/gönüllü, 9 ikram aracı ve 34 araç görev yaparken, bin 500 sıcak yemek, 4 bin 100 kumanya, 4 bin 250 ikramlık malzeme, 3 bin 350 içecek ve 86 bin 418 litre su dağıtımı yapıldığı açıklandı.

Batı Karadeniz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da yaptığı açıklamada, ilgili tüm kurumların 17 helikopter, 1512 personel 357 araç ve iş makinesi ile Karadeniz’deki afetzedeler için yardım çalışmaları yürütüldüğünü belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimindeki belediyeler de afet bölgesine çeşitli yardımlarda bulunduklarını açıkladılar.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 43 personel, 2 K-9 arama kurtarma köpeği ve 18 araçtan oluşan destek ekibinin Kastamonu’ya ulaştığını açıklarken, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da İBB olarak Karadeniz Bölgesi’nde selden etkilenen Ayancık, Bozkurt, Cide, Abana ve Azdavay’a 50 kişilik kurtarma ekibi, ağır iş makinaları, tahliye pompaları, kurtarma araçları, tırlarla Hamidiye Su ve Halk Ekmek gönderdiklerini duyurdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Kastamonu’da yaşanan sel felaketinde zarar gören vatandaşlar için 10 personel, 4 kamyon su ve 1 araç dolusu hijyen malzemesi gönderdiklerini açıkladı.

Ayrıca CHP’li belediyelerin sel felaketi yaşanan bölgeler için yaptığı yardım çalışmaları hakkında bilgiler veren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun yaptığı yazılı açıklamada, “CHP’li belediyeler, Karadeniz Bölgemizdeki sel felaketi haberini alır almaz seferberlik ve dayanışma anlayışıyla yardıma koşmuştur. Bu kapsamda; Kastamonu, Sinop ve Bartın illerimize; 41 araç (iş makinesi, kamyon, pikap, karavan, itfaiye, hizmet aracı ve benzeri) ve 132 personel (itfaiye, su tahliye ve kurtarma, dalgıç, onarım personeli ve benzeri) desteği gönderilmiştir. Bunun yanında; 11 TIR içme suyu, 5 bin gıda kolisi, 40 bin ekmek, 1 mobil mutfak TIR’ı ve çok sayıda jeneratör ile çeşitli malzemeler de sel bölgelerine ulaştırılmıştır. İhtiyaçlar kapsamında yeni desteklerin gönderilmesine yönelik çalışmalar da süratle devam etmektedir,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, son zamanlarda ülkemizde yaşanan doğal afet olaylarında ve yardıma muhtaç insanlara yaptığı yardımlarla öne çıkan ve halkın büyük takdirini kazanan Ahbap Platformu‘nun kurucusu sanatçı Haluk Levent’te yaptığı açıklamada, “Ekiplerimiz Kastamonu ve Bozkurt’ta. Az sonra 50 kişilik başka ekibi Sinop’a yönlendirdik. Ama şu kadarını söyleyeyim. Durum ciddi. Özellikle Bozkurt’ta. Kastamonu Valiliği , AFAD ve Belediye ile irtibattayız. Genel ihtiyaç listesi oluşturuyoruz. Bilginize,” duyurusunda bulundu.

Ahbap geçtiğimiz günlerde ülkemizde yaşanan orman yangınları felaketi için de topladığı yardımlarla Fransa’dan yangın söndürme helikopteri kiralamıştı.

Batı Karadeniz-3

1720 kişi tahliye edildi
Bartın’ın Ulus İlçesinde 323, Kastamonu’da 925, Sinop’un Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 472 afetzede helikopterlerle tahliye edildi. Tahliye edilen afetzedeler için öğrenci yurtları açıldı.

Resmi Gazete’de yardım kampanyası
Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı gereği sel felaketinden etkilenen bölge halkına katkı sunulması amacıyla yardım kampanyası yürütüleceği açıklandı.

Kampanya çalışmaları için AFAD’ın görevlendirildiğinin açıklandığı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda “Ülkemizde yakın zamanda yaşanan yangın ve sel afetleri ile bundan sonra meydana gelecek yangın ve sel afetleri sonrasında uygulanmak üzere, genel hayatı olumsuz etkileyen şartların iyileştirilmesine katkı sağlaması amacıyla insani yardım kampanyası başlatılması kararlaştırılmış ve söz konusu kampanyaların koordinasyonunu yapmak üzere AFAD görevlendirilmiştir,” denildi.

Meteoroloji uyarmış!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Karadeniz’de sel felaketi yaşanan yerlerde şiddetli yağış beklendiği ve dikkatli olunması yönünde uyarıda bulunduğu öğrenildi.

Salı günü Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Kastamonu’nun kuzeyi ile Sinop çevrelerinde yer yer aşırı (100 kilogram/metrekare üzeri/12 saat) yağış beklendiği bilgisi verilmiş.

Batı Karadeniz-2

Haberde, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte Kastamonu Abana’da 122, Bozkurt’ta 118, İnebolu’da 113, Küre’de 112, Sinop’ta 111, Erfelek’te 86, Türkeli’nde 70, Gerze’de 58 kg/m2 yağış meydana geldi.

Halihazırda toprağın doymuş halde olduğu bölgede, bugünün ilk saatlerinden yarın gece yarısına kadar öngörülen yağışların Kastamonu’nun kuzeyi ile Sinop çevrelerinde yer yer aşırı (100 kilogram/metrekare üzeri/12 saat) olması beklendiğinden sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, heyelan, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor,” ifadeleri kullanılmış.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın